Čtyři miliony korun. Přesně tuhle částku chce Česká protipirátská unie po studentovi z Liberce. Ten loni dostal podmínku za počítačové pirátství. Mladík nabízel na internetu různé odkazy k filmům, ty si lidé stahovali nebo se na filmy a seriály dívali on-line. „Poslali jsme výzvu k úhradě škody čtyř milionů korun nebo uzavření splátkového kalendáře. Teprve, když nebude reagovat, dáme věc k soudu," řekla Deníku ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová s tím, že je to zanedbatelná částka oproti škodě, kterou způsobil.

Česká protipirátská unie odhadla škodu na 122 milionů korun, soud ale o náhradě nerozhodl. Maturantovi navíc trest v lednu zrušila amnestie.

Student se k celé záležitosti už vyjadřovat nechce. Zastupuje ho Česká pirátská strana (ČPS). Ta dlouhodobě hájí zásadu, že webový odkaz není zločin. „Provozujeme několik webů podobných tomu, které provozoval student z Liberce," řekl Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Pirátů.

Podle něj tak poukazují na to, že Protipirátská unie šikanuje středoškoláky, ale na silnou organizaci, jako je Česká pirátská strana, si netroufne.

O radu a zastupování ale požádal v pátek Piráty další student „Měl odkazy na pár desítek filmů. Unie po něm chce stovky tisíc korun," dodal Ferjenčík.

Případem porušování autorského zákona se přednedávnem zabýval i liberecký advokát Jan Zrnovský. „Klient čelil obvinění, že neoprávněně prodával a šířil paměťové karty s počítačovým programem, který umožňoval obcházet účinné technické prostředky zabraňující spouštět na herních konzolích. Program pak šířil jako freeware na internetu," uvedl Zrnovský s tím, že šířením programu, který je freeware, neporušil klient žádným způsobem zákonem chráněný zájem, neboť lze s těžkostí prokázat, že program byl šířen především s úmyslem porušovat autorská práva.

Maturant z Liberce měl svým jednáním způsobit škodu 122 milionů korun, což student i Česká pirátská strana považují za naprostý nesmysl. „Představa, že jeden web, jemuž podobných jsou v České republice desítky, může způsobit škodu 122 milionů korun, pouze ukazuje způsob, jakým Protipirátská unie uvažuje. Cílem není hledat spravedlnost, ale zastrašit veřejnost a další provozovatele podobných webů," řekl Ferjenčík.

Podle České pirátské strany je údajná škoda naprosto neprůkazná. Doložit, že počet zobrazení stránky odpovídá ušlému zisku, je jednoduše nemožné. „Prokazování je vždy velmi komplikované," podotkl právník Jan Zrnovský. K daným odkazům se lidé můžou totiž také dostat i jinou cestou, například s použitím vyhledávačů jako je Seznam nebo Google.