„Byla to pomsta za to, že dva mladíci tehdy dostali výchovný pohlavek, když byli drzí na servírku a hosté se jí zastali," řekla soudkyně Eva Drahotová z libereckého krajského soudu. Dodala, že není možné, aby se banální konflikty řešily v demokratické zemi brutálním násilím, které málem stálo život jednoho z napadených. Proto byli tři útočníci souzení z pokusu o vraždu. „Nebýt našeho perfektního zdravotnictví a lékařů na špičkové úrovni, tak by mladý muž útok nepřežil," doplnila Drahotová.

Už od pondělního rána, kdy soud v Liberci začal, byla cítit napjatá atmosféra. Z neveřejného líčení navíc vyplynulo, že soud zamítl útok překvalifikovat z pokusu vraždy na „pouhé" ublížení na zdraví. „Proběhly závěrečné návrhy jak ze strany státního zástupce, tak ze strany jednotlivých obhájců a všichni obžalovaní nesouhlasili s tím, že by se dopustili zločinu vraždy a navrhovali překvalifikaci na mírnější trestné činy nebo zločiny," řekl před vynesením rozsudku advokát jednoho z útočníků Vladimír Škréta.

Hrozily výjimečné tresty

Neúprosný rozsudek zněl šestnáct let pro Vojtěcha Husáka, patnáct pro Jakuba Žigu a pět let pro mladistvého za pokus o vraždu. Antonín Sinu a druhý mladistvý odešli od soudu s tresty ve výši tři a tři a půl roku za ublížení na zdraví.

„Nevěřte českým soudům, oni nikoho nezabili," znělo soudní síní z lavic pro veřejnost. Některé ženy začaly plakat a nervově se hroutily. Odešly ze sálu, aby nerušily. Neúprosná soudkyně Drahotová požadovala naprostý klid. Jejich zoufalé výkřiky ale byly slyšet i přes zavřené dveře, nesly se celou soudní budovou.

Antonín Sinu byl zpočátku také viněn z pokusu vraždy, ale soudkyně jeho trest přehodnotila. „Postavil se k věci čelem, spolupracoval, vše nám popsal a po útěku za hranice v roce 2011 se dobrovolně vrátil," vysvětlila soudkyně Drahotová. Podle ní za útokem nebyl rasový podtext, ale pouhá nenávist, hněv a touha po odplatě. Pondělní rozsudek není pravomocný. A co se tehdy v Novém Boru stalo?

Strhl se masakr

Dva mladíci ve věku 15 a 17 let zašli 7. srpna 2011 do baru na automaty. Servírka ale chtěla vidět občanské průkazy, když jim pak měla vyplatit výhru. Došlo na ostrá slova a urážky. Jeden z hostů šel mladé ženě na pomoc. Výtečníky vyvedl ven a dal jim pár facek. Ti se za čtyři minuty vrátili s posilou a vyzbrojeni. Strhl se masakr, který zaznamenaly kamery, ovšem bez zvukového záznamu. Tři hosté skončili s vážnými zraněními v nemocnici. Nejhůře zraněný musel na několik operací hlavy.

Útočníky nejdřív obhajovala advokátka Klára Samková. V té době ale obžalovaní nevypovídali. Samkovou po kolizích v obhajobě následně Vrchní soud vyloučil a nahradil ji jinými advokáty. Útočníci začali konečně mluvit.

Nepokoje ve městě

Po tzv. mačetovém útoku se v Novém Boru i okolních městech demonstrovalo proti Romům, vznikaly domobrany i romské hlídky. V současné době se situace zklidnila.