Hodně divoký průběh soudního jednání zažila liberecká pobočka krajského soudu. V pátek ráno zahájila soudkyně Eva Drahotová hlavní líčení 
v případu loňské vraždy v liberecké ubytovně. Obžalovaná Helena Čamrová se do soudní síně dostavila 
v doprovodu tříčlenné vězeňské eskorty, přítomnost veřejnosti na jednání, zejména televizních kamer, ji však natolik rozčílila, že s doprovodem opakovaně vyvolávala fyzické roztržky a slovně napadala přítomné. Uklidnění obžalované zabralo dlouhé minuty. „Ať vypadnou, nechci, aby mě natáčeli. Je to můj soud," vykřikovala. Obžalovaná však jednání narušila i později.

Čamrová čelí obvinění z vraždy svého druha, které se měla dopustit v říjnu roku 2015 v Hotelu Eden v Chrastavské ulici. Oběť zemřela na místě po bodné ráně do srdce. Policisté tehdy po příjezdu na místo činu našli Čamrovou zcela nahou a potřísněnou krví, jak klečí nad tělem mrtvého a snaží se kuchyňským nožem zranit sama sebe. Podle svědků obžalovaná před přivoláním policie běhala po chodbách, nesrozumitelně vykřikovala a ohrožovala ostatní obyvatele hotelu.

Pak se s mrtvým druhem zavřela v pokoji. Policisté se po příjezdu museli do pokoje dostat násilnou cestou, povalený nábytek v okolí dveří podle nich svědčil o snaze zabarikádovat vchod.

Po problémovém začátku líčení se situace uklidnila a prostor dostali předvolaní svědci. Čamrovou popisovali takřka stejně. Podle nich je člověkem dvou tváří. Po požití tvrdého alkoholu se z příjemné stává vznětlivou a agresivní, konflikt může vyvolat i drobnost. Právě dlouhodobé potíže s alkoholem, ke kterým se sama obžalovaná přiznala, a konfliktní povaha byly často opakovaným motivem.

PARTNERY OHROŽOVALA I DŘÍVE

Čamrová si podle svých slov na inkriminovaný incident vůbec nevzpomíná. Den v její paměti končí po příchodu z města, kdy si povídala doma s partnerem a vypila lahev vodky. Poté si vzpomíná až na probuzení se v nemocnici. V těle jí zdravotníci naměřili téměř tři promile alkoholu, oběti posmrtně dokonce o půl promile víc. Obžalovaná se do fyzických sporů dostávala i se svými bývalými druhy. Jednoho z nich dokonce ohrožovala nožem. Zaklekla jej na posteli a nožem mu mířila na torso. Podařilo se mu však ze sevření uvolnit.

Potíže se s obžalovanou vezou už od dětství. Matka ani otec jí neposkytli vhodné sociální zázemí. Vyrůstala na ulici a v nápravných zařízeních, navštěvovala dětskou psychiatrii. Čamrová je také matkou tří dětí, všechny vyrůstají v dětském domově.
Závěrečné řeči a zřejmě i rozsudek soudkyně odročila na 28. července 2016.

Martin Zíta