Obavy, že vám v létě zmizí z parkoviště auto, jsou možná zbytečné. Zloději hlavně koukají po tom, co v autě máte. V České republice je totiž třikrát častější vloupání do auta, než krádež celého vozu. Největší riziko hrozí právě v letních měsících.
Zloději se v teplých dnech přesouvají z města do vytipovaných lokalit třeba v okolí přehrad a kulturních památek. „Krádeže cenností či vnitřního vybavení z aut na parkovištích u velkých sídlišť nebo obchodních center je celoroční problém. Zde jsou počty hlášení pojistných událostí víceméně konstantní. V letních měsících se však objevují pro zloděje nové lákavé „destinace", například odstavná parkoviště u koupališť, historických památek nebo v kempech. V takovém období riziko vloupání do vozu stoupá," potvrdil Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny.

Škody v řádech statisíců

Jedním příkladem z posledních dní je případ z České Lípy. „Ze čtvrtka na pátek minulého týdne se zatím neznámý zloděj vloupal do dvou osobních vozidel, zaparkovaných v Arbesově ulici v České Lípě. Do obou aut vnikl po rozbití předního okna," vysvětlila českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Poberta se činil. Ze Škody Superb ukradl autonavigaci za 64 tisíc korun, oblečení za 10 tisíc korun a brýle za 4 500 korun. Celková škoda se vyšplhala na necelých 95 tisíc korun. Tím však nenechavec neskončil. Bez povšimnutí nezůstal ani opodál stojící Volkswagen Passat.  Z něho ukradl další brýle a tenisky. Celková škoda tak přesáhla 100 tisíc korun.

Klidný Liberecký kraj

Liberecký kraj však nepatří mezi nejrizikovější lokality. Za loňský rok policisté řešili 761 krádeží věcí z automobilů, což jsou zhruba dva případy na den. Na opačném konci žebříčku stojí Hlavní město Praha, kde je počet krádeží téměř šestnáctinásobný. „Výsledky samozřejmě korespondují se zalidněností, počtem velkých měst, hustotou aglomerace či počtem velkých parkovacích ploch v daném kraji. Tak trochu výjimkou je v tomto směru Ústecký kraj, kde ovlivňují statistiku i jiné parametry," vysvětli Jaroslav Král.

Základem je zloděje neprovokovat

A jak si zbytečně nekomplikovat léto? Jednoduše zloděje neprovokovat. „Jde především o to zloděje odradit. Buď kvalitním zabezpečovacím systémem nebo jednoduše nedávat záminku do auta pronikat. To znamená zejména nenechávat tašky, elektroniku a další cenné věci v autě tak, aby byly zvenčí vidět. Důmyslné je i odstranit kryt bránící průzoru do kufru, aby zloděj viděl, že ani tam na něj nic lákavého nečeká. A hlavní pravidlo na závěr, v autě nic cenného nenechávejte, a to ani, když jej opouštíte jen na pár minut," doplnil Král.
Škody, které často nenechavci způsobí, jsou větší než samotný lup. „Je to nepříjemný paradox, ale pravdivý. Výměna a oprava rozbitého okna vyjde často až na několikanásobek hodnoty ukradených věcí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se zloděj vloupe do auta takzvaně „na zkoušku" a přestože nic cenného neukradne, zanechá za sebou nejen škodu, ale také starosti s uvedením auta do původního stavu," řekl závěrem Král.