Proces s padesátiletým Robertem Šulcem, čtyřicetiletým Pavlem Malým, sedmatřicetiletým Vladimírem Stratilem a třiačtyřicetilým Josefem Pavelkou probíhá za nevídaných bezpečnostních opatření. V jednom okamžiku, při výslechu klíčového svědka, střežilo soudní síň šest ozbrojenců, dva dohlíželi na dění na chodbě.

Hlavní líčení dnes pokračovalo výslechem svědků. Ne všichni se dostavili, jiní před čtveřici obžalovaných odmítli předstoupit a vypovídali ve zvláštní místnosti pod jinou identitou, v soudní síni byl slyšet jen jejich elektronicky pozměněný hlas, z něhož nebylo patrné ani pohlaví svědka.

„Vypovídat by mělo kolem třiceti svědků, šest nich v utajení,“ vypověděla soudkyně Eva Drahotová. „Jedná se o závažnou, vysoce společensky škodlivou trestnou činnost. Vyskytl se tady dnes svědek, který měl evidentní nechuť vypovídat, což se pak bere v potaz, když se hodnotí jeho věrohodnost,“ vysvětlila dále soudkyně.

Zdroj: Deník

Jeden ze svědků dokonce před tribunál předstoupil v neprůstřelné vestě a s kuklou na hlavě. Čtveřice mužů je obžalovaná z toho, že unesli, mučili a následně zavraždili zakladatele První pražské záložny Martina Říhu.

Podle státní zástupkyně Petry Žílové bylo důvodem tři sta milionů korun, které měl Říha vytunelovat z kampeličky. Říha zmizel v roce 2003 a dlouho patřil k nejhledanějším Čechům, po kterém pátral i Interpol. Jeho tělo se dosud nenašlo. Spekulace o tom, že žije někde v utajení zazněly z úst svědků a obžalovaných i během procesu.

Ze samotné vraždy jsou obžalováni Malý, Stratil a Šulc, kterým může senát vyměřit až výjimečný trest. Poslední obžalovaný, Pavelka, se měl vloupat do domu podnikatele a hledat v něm peníze. Zda někdo sta miliony našel, zatím není jasné.

Říha byl za vytunelování záložny odsouzen k jedenácti letům. Podle soudu měl okrást téměř tři tisíce členů záložny o necelých tři sta milionů.