Vyšetřování Fotbalové asociace ČR a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy kvůli možnému zneužití státních dotací je v plném proudu. A valná hromada, která se koná už 2. června, se nezadržitelně blíží.

"Valná hromada by se měla odložit, než se ukáže jak vážné je obvinění předsedy Pelty. Myslím si že nová valná hromada by se měla uskutečnit na podzim 2017. Pokud se ukáže, že obvinění je podložené a hrozí trestní stíhání, není možné takového člověka podpořit," má jako jeden z mála o Peltově budoucnosti jasno zmiňovaný Radek Bania.

Miroslav Pelta vlastní v Jablonci nad Nisou několik nemovitostí. Jednou z nich, zatím poslední kterou koupil, je bývalá Jizera na Mírovém náměstí. Z ruiny chce udělat znovu výstavní objekt, tak jak vypadal dříve.
Na lepší časy se blýskalo i Jizeře, pokud se do rekonstrukce Pelta pustí

Do voleb zbývá málo času. Je tady podle Banii možný jiný možný šéf fotbalové asociace? "Věřím, že ve fotbale pracuje spousta poctivých lidí. Podpořil bych myšlenku najít v organizaci nějakého mladého schopného manažera, nezatíženého vazbami na současné vedení. Ale pouze za předpokladu, že si k sobě najde stejně kvalitní odborníky, například z řad bývalých úspěšných fotbalistů," dodal litoměřický předseda.

"Pokud se najde osoba která by očistila český fotbal a měla by chuť kandidovat, tak bych volby neoddaloval. Nejraději bych v téhle pozici viděl bývalého reprezentanta. Například Šmicera, Nedvěda nebo Čecha, ale tohle se asi nikdy nestane," litoval Jan Chadraba, předseda Arsenalu Česká Lípa, který hraje krajský přebor.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil 5. května vazbu na přesedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu kvůli údajnému zneužití dotací z MŠMT.
Pelta a Kratochvílová zůstanou ve vazbě

Drtivá většina fotbalových „bafuňářů" se ke kauze vyjadřovat nechce. "Vím, proč asi voláte, ale já teď přijel ze zahraničí a jsem v šoku, co se tady od vlády až po fotbal děje. Teď jsem zapnul mobil a mám šestnáct nepřijatých hovorů. Nezlobte se, nechci být nějak hrubý, ale vyjadřovat se k tomu nechci, nic nevím. Napište bez komentáře," požádal předseda výkonného výboru ústeckého Krajského fotbalového svazu Martin Hrdlička.

TŘI OTÁZKY PRO: 

Trenéra fotbalového oddílu TJ Lučany nad Nisou, Jakub Chroustovský

Co by měl výkonný výbor udělat, může odložit valnou hromadu, nebo se odloží jen volby?
Neznám pravomoce výkonného výboru, ani v něm nesedím, takže nevím, jak budou pokračovat, jestli tedy budou něco řešit.

Podpoříte člověka, jehož policie chce/vzala do vazby z obav, že by pokračoval v trestné činnosti?
Opět nevím podrobnosti případu, takže zatím bez vyjádřen.

Do voleb zbývá málo času. Je tady jiný možný šéf?
Myslím, že vždy je možnost výběru nových šéfů.

Radka Bania - předsedu FK Litoměřicko, ČFL

Co by měl výkonný výbor udělat FAČR, může odložit valnou hromadu, nebo se odloží jen volby?

Měla by se valná hromada odložit, než se ukáže jak vážné je obvinění předsedy Pelty. Myslím si že nová valná hromada by se měla uskutečnit na podzim 2017.

Podpoříte člověka, jehož policie vzala do vazby z obav, že by pokračoval v trestné činnosti?

Pokud se ukáže, že obvinění je podložené a hrozí trestní stíhání, není možné takového člověka podpořit!

Do voleb zbývá málo času. Je tady jiný možný šéf?

Věřím, že ve fotbale pracuje spousta poctivých lidí. Podpořil bych myšlenku najít v organizaci nějakého mladého schopného manažera, nezatíženého vazbami na současné vedení. Ale pouze za předpokladu, že si k sobě najde stejně kvalitní odborníky, například z řad bývalých úspěšných fotbalistů.