Radnice prodala v dubnu 2007 dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Státní zástupkyně Martina Dědková připomněla, že tehdy se prodával v lokalitě jiný pozemek téměř za 1300 korun za metr.

Volavkovi, kteří hledali pozemek pro stavbu rodinného domu, odmítají jakékoliv ovlivňování zastupitelů. "Kdybych věděl, že to bude mít takový výsledek, tak bych to nekoupil," uvedl před soudem Karel Volavka. Na městě jednal jen s vedoucím odboru rozvojových projektů Ladislavem Fuchsem. Znal ho z dřívějška, kdy si Fuchs v jeho autosalonu koupil auto. Volavka se cítí být městem podvedený. Na magistrátu mu nikdo neřekl, že v sousedství jeho domu vyrostou viladomy. Pozemek byl také podmáčený a nutné úpravy si vyžádaly 1,5 milionu. Je na něm také sloup elektrického vedení.

Státní zástupkyně uvedla, že bylo v možnostech zastupitelů nevýhodnému prodeji zabránit. Podle ní byl návrh k prodeji od úředníků špatně připravený a nebylo v něm uvedeno ani možné využití pozemků. Takový návrh měli zastupitelé vrátit k dopracování. Obzvláště, když slyšeli výhrady jiných zastupitelů.

Pro hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obviněnými byli tehdejší primátor Jiří Kittner nebo současná náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Ceny pozemků město stanovilo na základě zásad prodeje městského majetku z roku 2004. Z výpovědí není jasné, kdo v tomto případě cenu vyčíslil. Úřednice, která majetkoprávní transakci připravovala, vypověděla, že v podkladech již dostala cenu i kategorizaci pozemků. Fuchs u soudu potvrdil, že s Karlem Volavkou jednal o prodeji. Odmítá ale, že by pozemek oceňoval. Opozičním zastupitelům se při schvalování prodeje zdálo zvláštní, že prodej připravil Fuchsův odbor. "To se nedělalo běžně, většinou jsme tyto materiály dostávali přes majetkoprávní odbor," řekla před soudem Ivanka Kolomá, jež prodej tehdy nepodpořila.