Mladšímu z nich přitom bylo teprve šestnáct. Muži sourozence Eliášovi podezřívali, že chodí do areálu jednoho z nich krást naftu. Jan Waněk, Jan Michálek a Radomír Šefr vyvázli od soudu bez trestu. Majitel areálu Tomáš Kolman byl odsouzen k desetiměsíční podmínce se zkušební dobou na jeden rok. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

„Nemůžeme na nikoho konkrétně ukázat, ačkoliv je jisté, že některý z nich to byl. Výjimkou je Tomáš Kolman, kterému můžeme dokázat omezování osobní svobody,“ vysvětlil soudce Pavel Pachner rozhodnutí soudního senátu. Podle jeho výroku je Kolman vinen tím, že poskytl pachatelům k únosu auto.

Seriál Génius se z velké části natáčel i na liberecké radnici, na náměstí Edvarda Beneše nebo před Severočeským muzeum.
Génius, který se natáčel v Liberci, už dorazí do televize

K únosu mělo dojít 24. května 2014. Bratři vypověděli, že šli hledat v noci kolo, a najednou je přepadl muž s brokovnicí. Oba bratry pak měli převézt do areálu firmy Tomáše Kolmana. Toho také poškozený označil jako únosce. Při policejním výslechu však jeho jméno neuvedl.

Po nějaké době, co mladíky podle obžaloby drželi v budově v areálu, je svázané, s roubíkem a se zalepenýma očima naložili do auta a odvezli ze Smržovky až poblíž Zákupům na Českolipsku. „Cestou bratra bili, protože mluvil. Myslím, že to dělal, aby nebili mě,“ vypověděl mladík, podle kterého s nimi v autě byli přinejmenším tři muži. „Pak nás vyhodili ven a říkali, že si k benzinu dlouho nečichneme,“ vyprávěl dále poškozený. „Už jsme byli smíření se smrtí,“ dodal s tím, že pak ztratil vědomí. Když se probral, dokázal se údajně zbavit pout a pomoci bratrovi.

„Obžalovaní zvlášť brutálním způsobem vykonali své pojetí spravedlnosti,“ vysvětlil návrhy na vysoké tresty státní zástupce Petr Hořín. Jak se dále vyjádřil, byli oba mladíci v přímém ohrožení života. „Byla náhoda, že se jeden z nich probral,“ vysvětlil Hořín. O vině všech čtyř mužů svědčí podle něj řada nepřímých důkazů, které do sebe zapadají. Obhajoba s tvrzením žaloby nesouhlasila. Všichni obvinění svou vinu popřeli. Obhájci ve svých závěrečných řečech upozornili například na rozpory ve výpovědích poškozených mladíků. „Pochybnosti jsou tak zásadní, že nebylo prokázáno, že by se činu dopustili,“ dodala obhájkyně.