Na základě jeho článku uveřejněného v roce 2007 v periodiku Liberecký zastupitel se prodejem městských pozemků, podle žalobce nevýhodným, začala policie zabývat. Šolcovi na prodeji starém skoro sedm let nejvíce vadilo, že se uskutečnil bez vypsání veřejné soutěže. Obžalovaným zastupitelům hrozí až tři roky vězení. Podle žaloby způsobili škodu 3,5 milionu. Výslechy svědků pokračují do pátku.

Radnice v dubnu 2007 prodala dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení za téměř 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Podobné pozemky se ale tehdy podle znalců v Liberci prodávaly za ceny kolem 1500 korun za metr čtvereční. Tržní hodnota by tak podle obžaloby překročila pět milionů korun.

I podle Šolce cena tehdy neodpovídala realitě. "Měl jsem kolem sebe tři čtyři rodiny známých, kteří řešili bydlení a pořídili za 1000 korun za metr mnohem horší pozemky," řekl dnes před soudem. Jeho názor o značně podhodnocené ceně mu tehdy potvrdili i realitní makléři. "Byl to nadstandardně velký pozemek. Bylo jasné, že tato majetkoprávní operace je pro město nevýhodná a klasickou tržní cestou bychom dosáhli mnohem lepšího výsledku," míní.

Podezřelé mu bylo i to, že prodej předložil odbor rozvojových projektů. "Odbor má lákat investory, toto byla taková lapálie," poznamenal. Ve zdůvodnění k prodeji pozemků podle něj bylo, že by tam mělo být zázemí pro autoservis vzdálený 500 metrů. "To byla průhledná zástěrka," řekl Šolc.
O svých pochybnostech řekl na jednání zastupitelstva. "Někteří zastupitelé poslouchali, některým to bylo jedno a podle toho hlasování dopadlo,"konstatoval. Podle jeho názoru je největší odpovědnost na předkladateli návrhu, tím byl náměstek Ivo Palouš z ČSSD.

Na okolnosti údajně nevýhodného prodeje městských pozemků Liberce z roku 2007 si další zastupitelé, kteří dnes vypovídali před soudem, příliš nevzpomínají. Prodej pozemků nepodpořil tehdejší radní Jiří Richter (Unie pro sport a zdraví), z koalice jako zřejmě jediný. "Na důvod si nevzpomínám," řekl. "Nepamatuji se, že by se tento prodej nějak odlišoval," dodal. Ani Věra Rosenbergová, jež byla tehdy členkou zastupitelského klubu Strany pro otevřenou společnost (SOS), si okolnosti prodeje příliš nepamatovala. "Vím jen, že jsme se nad tím pozastavovali," řekla. Eva Kočárková (SOS) by si této transakce ani nevšimla, pokud by na ní Šolc neupozornil. "Pak to bylo mediálně hodně prezentováno. To mě utvrdilo v tom, že jsme hlasovali správně," uvedla Kočárková. SOS tehdy prodej nepodpořil. Ani Kočárková si však podrobnosti z události staré téměř sedm let příliš nevybavuje.