Nejnižší sedmiletý trest dostal osmadvacetiletý Marek Vokurka. Původně jim přitom hrozilo až patnáctileté vězení. Rozhodnutí soudu ale pravomocné není, obžalovaní se po dohodě s obhájci odvolali.

Miliony neukradli

Obžalovaný Lukáš Musil na snímku vpravo.Zpackaná loupež se odehrála v prosinci roku 2009 v Liberci, kde tato skupina přepadla pracovníky bezpečnostní agentury G4S, kteří dorazili pro vánoční tržbu do obchodního centra Globus.

Jak jsme v listopadu loňského roku informovali, pachatelé se na loupež předem připravily díky Lukáši Musilovi, který v minulosti u této agentury pracoval. Věděl tak postupy výběru peněz a i zásady samotného převozu.

Pachatelé na ozbrojené strážce zaútočili, peníze ale neukradli. Když na jednoho z členů agentury zaútočili slzným plynem, jeho kolega zabouchl dveře, čímž se ukryli v trezorové místnosti a neúspěšní pachatelé na základě toho utekli.

Šli po penězích

Nelegálním způsobem se chtěli obohatit tak jako tak i přes prosincový neúspěch. V roce 2010 proto znovu udeřili. Tentokrát v Jablonci nad Nisou, kde okradli společnost Propivo. Přepadení se tentokrát zúčastnil jen Jakub Sitte coby řidič a Tomáš Vondra přestrojený za pracovníka G4S. Z jablonecké společnosti si odvezli na čtyři sta dvacet tisíc korun.

Za touhu po milionech hrozí mužům vězení.Přepadení se odehrálo v den, kdy pracovnice firmy, která měla peníze na starosti, odjela do Prahy. Předáním peněz tak pověřila svou kolegyni.

Jak v listopadu v soudní síni zaznělo, falešný strážce do Propiva dorazil a sdělil, že se jim rozbil bezpečnostní kufr. Předávací dokumenty vyplnil a po převzetí tržby odešel.

Na skutečnost, že se jednalo o falešného strážce přišla záhy, kdy ji zarazili rukavice, které muž měl na rukách. Žena se tak podívala z okna. Speciální vozidlo G4S pro převoz peněz ale neviděla.

V listopadu u soudu vypovídal i zaměstnanec G4S pracující na pozici operačního důstojníka, který v ten den měl službu. „Volala mi zaměstnankyně Propiva, že si kolegové vyzvedli tržbu. Z GPS jsem ale zjistil, že se posádka zrovna nachází v Železném Brodě," uvedl tehdy u soudu operační důstojník. Bylo tak jasné, že do společnosti dorazili podvodníci. Případem se ihned zabývala policie.

Za touhu po milionech hrozí mužům vězení.