Nechutné a navíc prakticky beztrestné řádění skupinek často rumunských státních příslušníků zaznamenali v minulém týdnu českolipští strážníci. Dva muže a jednu ženu zajistili a předali Policii ČR.

Vězeňská služba ve Stráži pod Ralskem má od loňského roku čtyři úly. O včely se stará celkem 12 vězňů v rámci vzdělávání.
Náprava včelami. Vězni pečují o úly a stáčeli svoji první medovou úrodu


Dotyční se vydávali za hluchoněmé, a vybírali peníze pro neexistující Národní sdružení pro neslyšící a tělesně postižené lidi a chudé děti. Že prý chtějí otevřít jakési centrum. Vždy mají charakteristický, rozmazaně vytištěný papír.

SKORO NIC JIM NEHROZÍ

Svobodu na dlouho neztratili. Kvůli výši prokázané škody se jedná jen o přestupky. „Jednomu muži a jedné ženě byla uložena bloková pokuta,“ uvádí českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Výši pokuty sdělit odmítla.

Zřejmě nevelký obnos budou mít nejspíš rychle zpět. „Obvyklá reakce lidí je, že odmítnou. Přesto se najdou tací, kteří jim stále ještě peníze dají,“ říká mluvčí českolipských strážníků Eva Vlastníková.

Sama ze zúčastnila „lovu“ během sobotních Městských slavností, kam se následně nachomýtl i autor těchto řádků. „Pozorovala jsem ji asi pět minut. Dělala to opravdu nenápadně. Přišla k někomu, ukázala papír, a když reagovali odmítavě, šla v klidu pryč,“ popisuje Vlastníková začátek úspěšného zadržení na hlavní třídě v České Lípě.

Fotit se třicetiletá Rumunka s pohádkovým jménem Arabela moc nechtěla. Komunikovala sice jen zdviženými prostředníky, ale samozřejmě stejně jako ostatní podvodníci moc dobře slyší i mluví. Minimálně tedy rumunsky. Následně se projela policejním vozem na stanici, dostala pokutu, a mohla se vrátit na ulici.

VYHOĎTE JE Z MĚSTA

Podle mluvčí strážníků je jedinou možností tyto podvodníky jednoduše vytlačit z města.

„Ať lidé zavolají klidně anonymně 156. Ti podvodníci by měli pocítit, že po nich jdeme,“ říká Eva Vlastníková.

JSOU VŠUDE

Pokud se nedopustí ničeho dalšího, nehrozí těmto pěšákům ani vyhoštění. Za přestupky cizinecká policie zkrátka nedeportuje. „Navíc máme většinou důkazní nouzi, málokdo chce vypovídat,“ popisuje Baláková.

Na patrně organizované skupiny podvodníků na začátku června upozornil novinář Janek Rubeš ze Streamu, od té doby mu lidé převážně z Prahy na Twitter posílají své „úlovky“. Podle serveru iRozhlas se lidé s falešnou sbírkou setkali i v Brně, Hradci Králové nebo v Berouně. Na sociálních sítích je lidé hlásí také například z Karlových Varů.

A nyní jsou i v České Lípě. Podle krajské policejní mluvčí Vlasty Suchánkové je to letos zatím jediný policii známý případ v Libereckém kraji. Už v předchozích letech ale podobné skupiny zaznamenali, a občany před nimi prostřednictvím médií varovali.

Českolipské slavnosti 2017.
FOTO: Česká Lípa oslavila 680 let od první zmínky ve velkém stylu