Drogová kriminalita je na území kraje velkým problémem. Tvrdí to ředitel krajské policie Vladislav Husák, který prostřednictvím tiskové konference informoval o navýšení počtu policistů, kteří se drogovou problematikou zabývají. A to o sto procent. Podle něj se totiž problému věnuje v současné době pouze osm policistů z jednotlivých územních odborů a to je velmi málo.

Navýšení policistů ale není otázka jednoho dne. V současné době je obsazeno pětasedmdesát procent tabulkových míst. Husák ale věří, že v průběhu tohoto měsíce bude navýšení počtu policistů dokončeno tak, aby se vybraní jedinci mohli kriminalitě věnovat na sto procent.

Takzvaný TOXI tým by měl být úkolován, informován a kontrolován přímo z krajského ředitelství. Důvod je podle něj jednoduchý. „Policisté, kteří se problému věnují nyní, mají celou řadu jiných povinností a úkolů, drogové kriminalitě se tak věnují zhruba z padesáti procent jejich pracovní doby, což je pro nás velmi nepříznivé," přiblížil současnou situaci Husák s tím, že je potřeba vytvořit týmu odpovídající podmínky ke stoprocentnímu nasazení. Neznamená to ale, že se policisté z jednotlivých území přemístí do Liberce. Budou totiž nadále pracovat ve svých regionech, jen bude jejich činnost řízena z libereckého Krajského ředitelství.

Ač se snaží policisté s drogovou trestnou činností bojovat ze všech sil, není to pro ně jednoduché. Podle Husáka musí trestnou činnost vyhledávat. „Důvod je jednoduchý. Když to nebudou dělat, nevykáží to statistiky a může se tak zdát, že se v Libereckém kraji nic neděje. Ve skutečnosti je to ale přesně naopak. Kromě navýšení policistů máme navíc přislíbenou pomoc dvou až tří policistů z Národní protidrogové centrály (NPC), kteří budou s našimi policisty spolupracovat," upřesnil policejní ředitel. Jeho přáním z loňského roku, kdy na post nastoupil, bylo vytvoření expozitury NPC. To se ale nepovedlo.

Problém je i za hranicemi

Na drogovém trhu v Libereckém kraji podle policie převládá pervitin. Jen v souvislosti s jeho výrobou a distribucí zadržela policie v loňském roce jednasedmdesát pachatelů, tedy o patnáct více než v roce předchozím. Vzrůstá i počet amatérských varen, při kterých se droga vyrábí z léčiv dovážených z Polska. Pseudoefedrin je tam totiž volně dostupný.

Problémem ale není jen pervitin, ale i další drogy, jako například marihuana. Vloni zadržela policie na území kraje dvaaosmdesát pachatelů, kteří ji buď vyráběli a nebo distribuovali dál. Počet zadržených byl o dvacet dva případů vyšší než v roce 2012.

Drogovou problematiku na tomto území silně vnímá i Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, podle kterého sousední Německo intenzivně žádá, aby se náš kraj tímto problémem zabýval. Není totiž žádnou novinkou, že drogy, které se tu vyrobí, často končí v zahraničí.

„Vítám proto navýšení policistů a to, že NPC tu bude mít vlastní lidi," dodal. Navýšení policistů v kraji si pochvaluje i sám ředitel NPC Jakub Frydrych. Podle něj to směřuje k tomu, aby život v Liberci a jeho okolí byl mnohem lepší. Zároveň doplnil, že dosud v kraji registrují a stíhají skupiny, které se zabývají překupem léčiv k výrobě drog.