„57letý muž z Liberce je nyní ve vazbě. Může být odsouzen až na osm let," sdělila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Muž si půjčoval peníze v rozmezí dvou let a postupně se mu podařilo vymámit finanční obnosy ze tří důvěřivců. Bezostyšně si vymýšlel záminky, kterými důchodce přesvědčil, aby mu peníze půjčili. S ženou, která mu poskytla nejvyšší částku, se obviněný znal nejdéle. „Jednalo se o kamaráda jejího syna, proto mu žena důvěřovala a stále mu peníze půjčovala," vysvětlila Suchánková s tím, že první částka byla ve výši třicet tisíc. Dotyčný ženě namluvil, že peníze potřebuje jako akontaci do finančního ústavu, aby mu mohla být vyplacena půlmilionová suma, kterou tam měl uloženou. Tato podivná záminka zabrala, a to bohužel nejméně dvacetkrát. Celá situace došla tak daleko, že aby žena muži vyhověla, vybrala peníze ze všech účtů, dokonce i z manželova, zrušila vkladní knížku, a když peníze došly, poradil ji podvodník, aby mu dala zlato. Kromě peněz tak žena přišla i o rodinné šperky.

Na krádež taxíkem

„V jednom případě, kdy chtěl půjčit peníze, zastihl seniorku na její chalupě desítky kilometrů od Liberce. Ale vůbec nezaváhal, nasedl na taxíka a pro peníze si přijel. Žena mu půjčila požadovaných patnáct tisíc, ze kterých pak zaplatil dva a půl tisíce korun za jízdu taxíkem," vylíčila neuvěřitelnou drzost muže Vlasta Suchánková.

Citově vydírat neváhal pachatel ani další podvedené. 91letému muži napovídal historku o nemocném dítěti. „Nejprve požadoval tisíc korun na léky, následně pak čtyřicet tisíc korun na jeho přepravu vrtulníkem z liberecké nemocnice do Prahy," pokračovala mluvčí. Muž dokonce neváhal chodit se seniory do peněžních ústavů, kde pro něj vybírali peníze. „Sami se však dostali do tísnivé situace a museli se zadlužit," dodala Suchánková. Podvodník je pro policii známá firma. Může se „pochlubit" bezmála dvěma desítkami záznamů v rejstříku trestů.