„Dva případy máme evidovány v Liberci v lokalitě, kde se nachází Základní škola Jabloňová a k jednomu případu mělo dojít v lokalitě Základní školy Lesní v Liberci," potvrdila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

Podle ní policie po oznámení ihned reagovala 
a v blízkosti základních škol zvýšila dozor. „Ve spolupráci 
s městskou policií tam zasíláme více hlídek," dodala Šrýtrová.
Policisté neberou oznámení na lehkou váhu a na případech intenzivně pracují. „Jsme samozřejmě v úzkém kontaktu se školami a v žádném případě oznámení nepodceňujeme," dodala Šrýtrová.

Policie podle ní také opatření ve školách, aby byly děti dostatečně informovány 
a poučeny, jak se v podobných případech chovat. Případy se odehrály v rozmezí od 8. do 20. září, vždy ve chvíli, kdy šly děti ze školy domů. „Musíme vyzdvihnout přístup dětí, které se v případech, jež nám byly oznámeny, zachovaly, jak nejlépe mohly," pochválila mluvčí.

Další podrobnosti nemůže podle ní policie zveřejnit kvůli probíhajícímu vyšetřování. Policie však žádá veřejnost, aby se v případě, že má někdo jakékoliv informace, aby je neprodleně oznámili. A to buď na linku 158 nebo na Obvodní oddělení Liberec – Centrum Obvodní oddělení Liberec – centrum – Policie České republiky na tel. číslech: 485 103 155, 974 467 100.

Preventivní rady policie dětem

nepouštět se s nikým cizím do rozhovoru, byť by jim vyprávěl všelijaké, více či méně věrohodné povídačky (mám tě dnes doprovodit domů, rodiče tě nemůžou dnes vyzvednout, mamince se stal malý úraz a mám tě za ní dovézt apod.)

nenechat se na nic zlákat (dám ti hračky, mobil apod.)

nikdy nesedat k cizím lidem do auta a udržovat si bezpečný odstup, aby je nemohl někdo do vozidla vtáhnout

od neznámých lidí si nebrat žádné jídlo ani pití

rychle utéct, pokud možno tam, kde je pohyb lidí

každé podezřelé chování či bližší kontakt s cizím člověkem oznámit rodičům, učitelům nebo přímo Policii ČR na bezplatné tísňové lince 158

Školáci by měli při chůzi vždy sledovat zrakem i sluchem prostor a dění kolem sebe. Není vhodné si pouštět do uší naplno hudbu. V případě, že by neznámý člověk chtěl školáka někam odvléci, je dobré, co nejhlasitěji volat o pomoc, kopat, bít kolem sebe, škrábat, kousat a snažit se o útěk.