Podle zpravodajského webu Českého rozhlasu ukončila policie vyšetřování údajné korupce a navrhla obžalovat generálního ředitele Luďka Nečesaného, jeho manželku a jednu osobu ze zdravotnické firmy, která měla poskytnout úplatek.

„Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem byl postoupen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby," uvedl pro rozhlas státní zástupce Lukáš Otipka, který případ dozoruje.

Čtěte také: Změny v představenstvu liberecké nemocnice

Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 za 60 a zhruba 170 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012. Při zakázce na 60 milionů údajně ale k žádnému pochybení nedošlo. „Případ prošetřovala i tzv. daňová kobra," zdůraznil ředitel.

Loni v srpnu policie v případu obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku. Obě si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. Jedna z nich uspěla.

Podle Nečesaného je v případu celá řada nejasností. „Nikdo mi neřekl, co jsem udělal a komu vznikla škoda," hájí se Nečesaný. „Ve spisech jsem žádný trestný čin nenašel a budu se velmi tvrdě hájit," říká Nečesaný. Podle něj například nedostal možnost se v zákonné lhůtě k obvinění vyjádřit. Tlaky na svou osobu dává do souvislosti s kauzou svého syna Lukáše. O nestandardních postupech policie chce dokonce podle informace Deníku vydat faktografickou knihu. Nevylučuje ale ani politické pozadí celé kauzy.