O své diagnóze se Jakub K. dozvěděl už v sedmnácti letech. Přestože byl HIV pozitivní, nebránilo mu to podle obžaloby mít sex bez ochrany s několika ženami. S jednou z nich měl dokonce dítě. Nákaza se u žádné neprojevila.

K HIV SE NEPŘIZNAL

„Nechráněný pohlavní styk měl s pěti poškozenými a v převážné většině je neinformoval o své nákaze virem HIV," vysvětlil státní zástupce Radim Kadlček, podle kterého se tak pětadvacetiletý muž dopustil zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Za to může soudní tribunál poslat mladíka na pět až dvanáct let do vězení.

O NEMOCI SE DOZVĚDĚLA OD POLICIE

Před soudem včera vypovídaly dvě svědkyně. Obě přiznaly, že s obžalovaným měly sexuální vztah bez použití ochrany.

„Že je nakažený virem HIV, jsem se dozvěděla od policie až po dvou letech," sdělila jedna z poškozených žen, kterou zpráva o možném nakažení šokovala. „Byl to hodný kluk, nečekala bych to," dodala.

Také druhá svědkyně potvrdila, že obžalovaný zapřel, že je nakažený, a přiznal se až po nechráněném styku. K sexu bez kondomu se obžalovaný doznal jen u jedné ženy. „Chtěli jsme mít dítě," dodal s tím, že partnerku ani dceru nenakazil. Pohlavní styk s dalšími poškozenými popřel.

Hlavní líčení musel soudce odročit na září, protože se k soudu nedostavily dvě svědkyně. Jedna z poškozených žen bude vyslechnuta přes videokonferenci, protože žije v zahraničí. Vystoupit by rovněž měla také soudní znalkyně.

MĚL JINÉ STAROSTI

Den předtím řešil Krajský soud v Liberci případ muže, který měl podle obžaloby nakazit pohlavním stykem tři ženy žloutenkou typu B. Ta je stokrát nakažlivější než virus HIV a může mít pro nemocného rovněž fatální následky.

„Nebyl jsem důkladně informovaný, já jsem na ty věci nemyslel," hájil se před soudem dvaačtyřicetiletý Pavel H. s tím, že v době, kdy měl ženy nakazit, byl zrovna zrovna po propuštění z vazby, kde byl kvůli obvinění ze znásilnění. „Měl jsem jiné starosti," sdělil.

CHRONICKÝ NOSITEL

Státní zástupce Radim Kadlček je ale jiného názoru. Podle něj obžalovaný věděl, že je chronický nositel hepatitidy typu B a o své nemoci byl dostatečně poučen. Ženy měl muž nakazit v letech 2011-2014. „Onemocněla jsem dva měsíce poté, co jsme spolu začali žít. Byla jsem v hrozném stavu," vypověděla jedna z bývalých partnerek obžalovaného. „Nemoc se na něm neprojevovala, choval se jako zdravý člověk," dodala.

NAKAZIL HIV

Tento týden začal také ostře sledovaný proces s padesátiletým Zdeňkem Pfeifrem z Mostu. Obžalovanému muži hrozí až 12 let vězení, protože se dopustil šíření nakažlivé nemoci a je obviněn také z pohlavního zneužití. Měl pohlavní styk nebo se o něj pokusil v 26 případech. Bohužel, tři z nich nakazil virem HIV.