Až pětileté vězení hrozí čtyřiatřicetiletému muži z Jablonecka, který má na svědomí krádeže vozidel a také maření výkonu úředního rozhodnutí.

Počátkem června letošního roku se v Liberci v městské části Vratislavice zmocnil za užití násilí v ulici Krajní osobního motorového vozidla Škoda Octavia Combi a odjel s ním do pronajaté garáže, kde jej postupně rozebíral na jednotlivé díly. Ty měl následně v úmyslu rozprodat. Majiteli vozidla tak způsobil škodu za bezmála 160 tisíc korun.

Pro další svoji krádež si však tentokrát zvolil zcela jiné město, a to na Jablonecku. „Na konci měsíce září si vyhlédl vozidlo v obci Smržovka na parkovišti v ulici Jindřišská. Za užití násilí vnikl do vozidla Škoda Fabia, které se mu podařilo nastartovat, a odjel s ním opět do pronajaté garáže v Liberci, kde i toto vozidlo měl v úmyslu postupně rozebrat na jednotlivé díly a ty následně rozprodat," přiblížila Vladimíra Šrýtrová, mluvčí krajské policie. Majiteli vozidla vznikla škoda 65 tisíc korun. K tomu ale již nedošlo, neboť mladíka a garáž našli kriminalisté.

Muž zároveň usedl za volant, ač za ním neměl co dělat, neboť má rozhodnutím jabloneckého magistrátu od června letošního roku vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny platný po dobu 12 měsíců.

Trestnou činnost mladého Jablonečana se podařilo libereckým kriminalistům ve spolupráci s jabloneckými kriminalisty objasnit na základě výborné operativní činnosti a také dobré místní a osobní znalosti. „Díky jejich dobře odvedené práci se majitelům navrátila jejich odcizená vozidla. Zloděj tak skončil v policejní cele a k činům se doznal," doplnila Vladimíra Šrýtrová.

V těchto dnech liberečtí kriminalisté zahájili proti muži trestní stíhání pro přečin krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Po provedených úkonech trestního řízení byl muž propuštěn následně na svobodu, kde bude nyní čekat, jaký bude verdikt soudu.