Pětadvacetiletý muž z Liberce v neděli ráno cestoval tramvají do práce v Jablonci. Do práce nenastoupil, musel vyhledat lékařské ošetření. Kvůli brutálnímu napadení, kterému čelil v tramvaji mezi městy.

„Oni ho provokovali, cvrnkali mu do uší a tak. V jednu chvíli vyskočil a zakřičel na ně. Oni se na něj vrhli, dali mu pěstí a v uličce ho zkopali. V tramvaji byli i chlapi, ale všichni na to jen koukali," popsala svědkyně brutálního útoku.

Pětadvacetiletý Liberečan. nastoupil ve Fügnerově ulici v Liberci na tramvaj do Jablonce krátce po páté hodině ráno stejně jako partička tří opilých cizinců.

„Ti se na něj nalepili už na zastávce v Liberci a v tramvaji v tom pokračovali. Posadili se hned vedle něj a jeden z nich ho po chvíli jízdy začal obtěžovat tím, že mu cvrnkal do uší a snažil se mu sundat čepici. Agresoři sledovali jeho reakce a velmi dobře se přitom bavili," potvrdila Ivana Baláková, mluvčí krajské policie.

Ve chvíli, kdy se vůči nim slovně ohradil, dostal ránu pěstí do hlavy a pak ho vytáhli do uličky na zem, kde do něj všichni tři kopali. V tramvaji se ho nikdo z cestujících nezastal.

Trojice pak naprosto v klidu vystoupila na zastávce Brandl v Jablonci a zbitý Liberečan pokračoval v jízdě tramvají dál. Když si pak všiml na ulici policejní hlídky, požádal řidiče tramvaje, aby zastavil a policistům vše oznámil. Policisté dva z útočníků krátce na to vypátrali v Jablonci.

„Jedná se o muže ve věku 30 a 20 let. V době zadržení měli v sobě oba kolem jedné promile alkoholu a incident nijak nepopírali. Jejich verze se však zásadně lišila od výpovědi Liberečana," poznamenala Ivana Baláková. Přesto, že nikdo z nich nemluví česky, stěžovali si na to, že je muž verbálně urážel. Jejich kamaráda, tedy třetího cizince, policisté dosud nevyslechli.

„Trojici hrozí trestní stíhání pro přečin výtržnictví a s největší pravděpodobností také pro ublížení na zdraví, protože napadený má z útoku zdravotní následky a v nejbližší době se musí podrobit odbornému vyšetření. Případ si proto převezme do vyšetřování služba kriminální policie," doplnila Ivana Baláková.