Hasiči ve speciálních oblecích zasahovali včera dopoledne v Mimoni. Do místního řeznictví poštou dorazila obálka s neznámým bílým práškem a výhrůžkou, že by se mohlo jednat o nebezpečnou látku. Dekontaminací museli projít čtyři zaměstnanci prodejny. Ti celou věc odmítli komentovat. Případ nyní řeší policie.

„Dostali jsme informaci, že na prodejnu řeznictví Procházka v Mimoni byla doručena obálka, ve které byla neznámá bílá sypká látka,“ řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Na místo spolu s policisty dorazili i příslušníci Hasičského záchranného sboru.

DEKONTAMINACE

„Na místě zasahovaly celkem tři hasičské jednotky, přičemž profesionální hasiči ze stanice Liberec zasahovali s protichemickým kontejnerem a technickým přívěsem se soupravou pro dekontaminaci osob,“ popsala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Hasiči museli dekontaminovat místo, kde se obálka nacházela, a osoby, které s ní přišly do kontaktu.

„Na místě byla vytyčena nebezpečná zóna, ve které se nacházeli celkem čtyři zaměstnanci, kteří přišli do styku s neznámou látkou. Ti museli projít dekontaminací,“ uvedla Štrauchová.

„Tuto událost nyní dokumentujeme a zjišťujeme další souvislosti,“ dodala Baláková. K obálce byl přiložen také lístek se vzkazem, který naznačoval, že by obsah obálky mohl být životu nebezpečný.

PUTUJE DO ÚSTAVU

Obálku hasiči uložili do speciálního protichemického obalu. Následně takto zabezpečená putovala do Státního ústavu pro chemickou, jadernou a biologickou ochranu v Kamenné u Příbrami.