"Rozhodnutí soudu nám bylo doručeno dnes. Nemáme důvod se proti němu odvolávat. I podle našeho názoru se amnestie na tento případ vztahuje," uvedl Jakovec. Zda případ skutečně končí, záleží podle něj na postoji obžalovaných mužů. "Mají právo trvat na projednávání věci," řekl Jakovec.

Bývalým manažerům Agroplastu Perničkovi a Švejnohovi hrozilo až osm let vězení. Obžaloba tvrdila, že Agroplast v letech 1994 až 1999 obchodoval se zbraněmi bez povolení a licence. V případu hrál důležitou roli ruský trh. Na Agroplast v minulosti také americká vláda uvalila přísné sankce kvůli podezření z prodeje 40 bojových letounů MiG-21 do Severní Koreje. Pernička i Švejnoha od počátku vinu odmítali.

Proces se před několika lety rozdělil na dvě části. Před soudem se projednával údajně nelegální prodej několika migů, další tři skutky se vrátily do přípravného řízení. I na ně se vztahovala amnestie a podle Jakovce státní zástupce, který případ dozoroval, trestní stíhání zastavil už minulý týden.

Čtěte také: Znovu začalo líčení s manažery Agroplastu. Během devíti let potřetí

Podle Jakovce by se měla amnestie vztahovat i na bývalou herečku Reginu Rázlovou, obžalovanou už téměř před deseti lety ze zneužívání informací v obchodním styku a poškozování věřitele v kauze libereckého Skloexportu. Kvůli špatnému zdravotnímu Rázlové, jež bývala předsedkyní představenstva Skloexportu, bylo řízení před několika lety přerušeno. "Rozhodnutí o ukončení řízení vydáno nebylo, ale předpokládám, že v tomto případě je to jen otázka času," uvedl Jakovec. Podle obžaloby Skloexport přišel v letech 1996 a 1997 o více než půl miliardy korun při transakcích s akciemi a při převodech majetkových podílů ze svých zahraničních zastoupení.
Rozhodnuto není v případu Karla Rajnohy a jeho komplice, kteří podle obžaloby nalákali na výnosné zaměstnání na ropných plošinách 581 lidí z Česka. V roce 2003 vyinkasovali od uchazečů o práci ve Venezuele zálohy, nikdo ze zájemců však do Jižní Ameriky neodjel. Soudkyně krajského soudu Eva Drahotová ČTK řekla, že rozhodla o zastavení stíhání, státní zástupce s tím ale nesouhlasí. "Podal stížnost, proto případ předložíme vrchnímu soud," uvedla. Obviněný Rajnoha se ale díky amnestii už dostal z vazby.

Částečně se amnestie zřejmě vztahuje i na muže, kteří podle obžaloby před více než 15 lety zabili taxikáře v České Lípě. Soudce Martin Omelka posuzoval případy loupeží. "Vydal jsem nějaké rozhodnutí, chci s ním ale nejprve seznámit účastníky řízení," uvedl. Čtyři muži zapletení do usmrcení taxikáře z října 1998 původně odsoudil krajský soud už v roce 2000, Vrchní soud v Praze ale ještě téhož roku rozsudek zrušil a případ vrátil k došetření. Až do října 2011 se neuskutečnilo ani jedno stání. Obžalovaným se dařilo další jednání úspěšně blokovat.

Podle mluvčí Krajského soudu v Liberci Petry Kunické se v důsledku amnestie zastaví v několika kauzách trestní stíhání šesti lidí. U dalších 20 již potrestaných se promine podmínečný trest.