„Každá taková kontrola je zaměřená na vyhledávání výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví," informoval mluvčí inspekce Denis Gaidoš. Podle něj tak inspektoři ověřovali, zda prodávající nenabízí či neskladují padělky, nedovolené napodobeniny výrobků či kopie audio a video nosičů.

Kontroly na severu

V severních Čechách uskutečnili pracovníci České obchodní inspekce inspektorátu Ústeckého a Libereckého kraje v období od prvního července do třicátého září třiačtyřicet kontrol.

Na území Libereckého kraje ale proběhly pouze dvě. „Nemáme tu specialistu na tyto kontroly. Proto spolupracujeme s Ústím, kde se na kontroly padělků přímo zaměřují," vysvětlila nízký počet provedených kontrol na Liberecku zástupkyně ředitelky ČOI inspektorátu Ústeckého a Libereckého kraje Veronika Futóová. Ze dvou kontrol, které inspektoři v Libereckém kraji uskutečnili, zjistili pochybení u jedné z nich. A to u prodejce, který nabízel padělané výrobky s ochrannou značkou Motorola. „Na základě vypracovaného odborného posouzení se zjistilo, že prodejcem nabízený výrobek není originál," upřesnila Futóová a dodala, že bližší informace inspekce k tomuto případu zatím neuvede, jelikož dosud nenabyl právní moci. Není tak jasné, zda padělky prodávala nějaká firma či drobný podnikatel. Tak jako tak se podle inspekce jednalo o klamání spotřebitelů.

V Ústeckém kraji proběhlo zbývajících jednačtyřicet kontrol. Ve třiadvaceti případech se ústečtí inspektoři setkali s jakýmkoliv nedostatkem či porušením předpisů. V patnácti případech se jednalo o prodej padělaného zboží.

Průběh kontrol

Ač v Libereckém kraji se na kontroly padělků ČOI přímo nespecializuje, neznamená to ale, že by je neprováděla. „Kontrolu provedeme, je-li nám něco nápadného či podezřelého, případně reagujeme na podněty ze strany spotřebitelů," doplnila Futóová.

Inspektoři se při jednotlivých kontrolách zaměřují i na různé prodejní stánky či tržnice. Často ale kontrolují i prodejny a butiky v obchodních centrech, kde spotřebitelé prodej padělků nečekají.

Mezi nejčastější zjištění tak kromě prodávání padělaného zboží patří i různé nekalé obchodní praktiky a porušování právních předpisů. Podle inspekce dochází nejčastěji k padělání textilního zboží, ale i drobného sortimentu jako jsou hračky.

Nejvíce padělanou ochrannou značkou je Pokémon Wizards. Na druhém místě se umístila značka Adidas.