„Starý zemědělský objekt v obci Bulovka na Frýdlantsku jsme sledovali asi osm měsíců. Museli jsme postupovat velice opatrně, abychom v obci nebudili pozornost. Každé cizí auto si lidé hned hlásí. Osmačtyřicetiletý a nebezpečný hlavní organizátor do objektu navážel suroviny a Vietnamce, kteří drogu vyráběli. Na samotnou výrobu pak dohlížela o deset let mladší žena," řekl v pátek odpoledne liberecký kriminalista Alan Broschinski, .

Na místě policisté zajistili dvacet padesátilitrových barelů s roztokem na výrobu efedrinu, téměř 13 kilogramů efedrinu, který nabírali sběračkami, 50 kilogramů jódu a 25 kilogramů červeného fosforu.

„Teoreticky lze ze zabaveného množství fosforu vyrobit 150 kilogramů pervitinu. Zabavený efedrin by posloužil na výrobu asi deseti kilogramů pervitinu, který by vynesl deset milionů korun," uvedl Pavel Folprecht, krajský vedoucí speciálního protidrogového týmu.

V rámci zásahu byli na místo přivolání také hasiči, kteří museli dekontaminovat budovu. „Sklep byl zamořený chemikáliemi, což bylo pro práci policistů velice nebezpečné, proto museli vypomoci hasiči," dodal Folprecht.

Ve vazbě skončili dva Češi a tři Vietnamci, hrozí jim 8 až 12 let vězení, přičemž případ bude nejspíš ještě překvalifikován a dotyční mohou skončit ve vězení až na 18 let. Hlavní organizátor už byl v minulosti trestaný.