Podle psychologa a sexuologa Slavomila Hubálka je novým fenoménem takzvané „křížení závislostí"

V momentě, kdy útočil, byl v takzvaném stavu toxického šílenství. Belančík však nejspíš netrpěl závislostí na drogách.

Podle znalců trávil desítky hodin u počítače, na kterém hrál akční hry. Právě křížení závislosti na počítačových hrách a drogách se stává jakýmsi fenoménem.

„Setkáváme se v posledních letech u vrahů vraždících takzvaně bez motivu, tedy u zcela nesmyslných agresí opakovaně, s kombinací závislosti na drogách a na počítačových hrách," popsal sexuolog a psycholog Slavomil Hubálek a dodává: „Nazýváme to zkříženou závislostí. Postižení jsou mladí muži, kteří se uzavírají doma, nejedí, nespí. Pomocí drogy se dostávají do stavů změněného vědomí a excitace a do vyčerpání hrají bojové hry. Bývají vyhublí, zanedbaní, podvyživení. V jejich bytech je strašný nepořádek a najdou se jen prázdné PET lahve od minerálek."

Rozeznat závislost od pouhé záliby není často jednoduché. Jedním z příznaků mohou být abstinenční příznaky hráče. „Je to jako u každé závislosti. Člověk redukuje a ochuzuje běžný život, práci, vztahy zábavu. Neumí se od toho odtrhnout a cítí abstinenční příznaky, když to nemá," vysvětluje Slavomil Hubálek.

Nejspíš právě počítačové hry ve spojení s drogami dovedly k tak brutálnímu útoku právě českolipského vraha Petra Belančíka. Ten jen své matce zasadil více jak stovku bodných ran téměř po celém těle.

Odsedět si ale může maximálně deset let ve vězení. Právě toxické šílenství, do kterého se přivedl velkou dávkou pervitinu, ho „zachránilo" od obvinění z dvojnásobné vraždy. Za ubodání dvou členů své rodiny je Belančík obviněn jen z opilství.

„Je to nový fenomen. Možná, že je předčasné tyto případy generalizovat, ale zdá se mi, že kombinace drogy a extrémního násilí z obrazovky vytváří v psychice nezralých jedinců třaskavou směs a riziko brachiálního násilí se vysoce zvyšuje," dodal závěrem Slavomil Hubálek.

Petr Belančík si na verdikt za svůj brutální čin musí ještě minimálně do příštího týdne počkat. Podle svých slov by se rád začal léčit. Poté, co dvakrát opustil psychiatrickou léčebnu v Beřkovicích na revers, je ale podle znalců náprava nemožná.