Andrej Babiš a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek by měli být zbaveni imunity. „Můžu potvrdit, že policie podala do Poslanecké sněmovny žádost o vydání k trestnímu stíhání dvou poslanců v případu Čapí hnízdo,“ potvrdila dnes zprávu sezony Štěpánka Zenklová, mluvčí pražského státního zastupitelství, které případ dozoruje.

"Mohu potvrdit, že jsem dnes obdržel žádost od hospodářské kriminálky o udělení souhlasu s trestním stíháním Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka," sdělil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček pro ČT24. Nechtěl však více komentovat, co je obsahem žádosti. "Předal jsem žádost mandátovému a imunitnímu výboru," řekl.

Čapí hnízdo.
Čapí karty? Kauzy, které možná ovlivní volby
Kateřina Perknerová.
Pohledem Kateřiny Perknerové: Babiš má problém. Riskne s ním někdo vládu?
Andrej Babiš.
Politici jsou opatrní v hodnocení žádosti o vydání Babiše

Babišovi se tak vrátila mediálně pozapomenutá kauza v nejméně vhodnou dobu. Sněmovní mandátový a imunitní výbor se vydáním obou zákonodárců ANO bude zabývat příští týden, ale rozhodne o něm později. Jak uvedla jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS), určitě to stihne do 5. září, kdy začne poslední sněmovní schůze před říjnovými volbami.

"Předpokládám, že poslanci o tom budou jednat na nejbližším plénu Poslanecké sněmovny, jež bude v září," potvrdil Hamáček. 

Politická opozice si nemohla přát lepší načasování. Veřejný prostor bude v horké části kampaně plný Babišova podnikání a teorií, jak se snažil obalamutit EU. Bude zaděláno na mezinárodní ostudu. Andrej Babiš se rázem ocitne v defenzivě, v níž je nejslabší.

Rekreační areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku.
Audit Čapího hnízda ulítl na internet. Namočení Agrofertu nelze vyloučit

Jaroslav Faltýnek, který byl v inkriminované době členem představenstva Agrofertu, zdůraznil, že se vydání bránit nebude. Ani nemůže, pokud ctí etický kodex hnutí ANO. V něm se totiž píše: „V případě přestupkového řízení či trestního stíhání proti své osobě, reprezentant hnutí nebude využívat imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání.“

Žádost se podle serveru Forum24.cz týká zneužití dotace na kontroverzní projekt Farma Čapí hnízdo ve výši 50 milionů korun. Dotace byla původně určena pro malé a střední podniky.

Andrej Babiš pro Deník reaguje na žádost policie o vydání k trestnímu stíhání
Vůbec mě to nepřekvapuje, čekal jsem, že mě budou před volbami chtít dostat na čemkoli. Je to politický boj, nic jiného. Po Praze jsem dlouho slýchal, že se to na mě připravuje. Je to dlouhodobě promyšlené. Napřed přišlo anonymní trestní oznámení v lednu 2016. Celé se to prý chystalo na letošní duben. Slyšel jsem to ve sněmovně. Povídali si o tom poslanci. Dostal to na starost ten „správný policajt“, pan Nevtípil, který figuroval na odposleších s kmotrem Rittigem a zařídil, aby Rittig ukradl firmu Neograph. 23. července jsem byl na výslechu a řekli mi, že jsem v této kauze svědek! Je to celé zmanipulované, trestní stíhání potřebovali načasovat před volbami, ve kterých jde o všechno. Protože buď tady budou dál ti tradiční politici, nebo naši zemi povedou zodpovědní a nezkorumpovatelní lidé. Čapí hnízdo je projekt z roku 2008! Proč to nikdo nezkoumal 10 let a najednou, když jsem v politice, se na to podávají účelová trestní oznámení a policie to šetří? Ten projekt byl xkrát kontrolován, hejtmanem Bendlem, Rathem i ministrem financí Kalouskem. Nikdo z toho projektu neměl žádný profit, naopak je to dlouhodobě ztrátový projekt. Jde jenom o politický boj, nikoli o korupční skandál, jak se z toho někdo snaží dělat. Je to poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a o dlouhodobě plánovanou akci mě kriminalizovat.

Poslance ani senátora nelze podle Ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud Sněmovna nebo Senát souhlas odepře, je stíhání vyloučeno po dobu trvání mandátu. Policie ho může případně obvinit až potom, co mu skončí mandát.

ANO Andreje Babiše
Babiš se oženil, zazněly i protesty

Čapí hnízdo, kde se Babiš před více než týdnem oženil, se stalo středem zájmu loni v lednu, kdy na policii dorazilo anonymní trestní oznámení. Detailně se v něm popisovalo, jak byl zchátralý objekt díky evropským dotacím zrekonstruován. Vyšlo také najevo, že kauzou se zabývá Evropský úřad proti podvodům OLAF. Opozice svolala k Čapímu hnízdu i mimořádnou schůzi sněmovny.

Na ní Andrej Babiš hodinu a půl obviňoval tradiční strany z různých korupčních skandálů minulých let. K samotné kauze se dostal v posledních několika minutách, kdy prozradil, že přechodným vlastníkem Čapího hnízda byli jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky. „Projekt byl v letech 2010, 2011, 2012 celkem třikrát kontrolován ROP Střední Čechy. I když tyto audity neshledaly pochybení oprávněnosti čerpání dotace, byl v dubnu 2013 realizován mimořádný audit Ministerstvem financí ČR za doby ministrování Miroslava Kalouska, který také neshledal pochybení oprávněnosti poskytnutí dotace,“ řekl poslancům Babiš.

Na jaře roku 2016 koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL jela na plné obrátky, měla před sebou řadu zákonů a předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi se nehodil nějaký fatální rozkol s hnutím ANO. Svého partnera podržel. Andrej Babiš na loňské březnové schůzi vyslovil přání: „Podstatné je, aby celý tento případ byl řádně vyšetřen hlavně evropským úřadem OLAF a Evropskou komisí, vzhledem k tomu, že se jedná o jejich peníze, a zároveň ale i českou policií.“ Dva měsíce před volbami se mu to splnilo.

Hlavní milníky v kauze Čapí hnízdoZdroj: DENÍK