Představujeme vám posledních 25 snímků, ze kterých můžete vybírat ty nejkrásnější. Z každého kola postupují do finále dvě fotografie, které obdrží nejvyšší počet hlasů. Těchto 16 snímků se pak počátkem září střetne mezi sebou ve čtrnáctidenním finále, ze kterého vzejde vítěz hlasování veřejnosti.

Soutěž Zaostřeno na Jizerky pořádá Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor již pošesté a zájem o ní každým rokem stoupá. V letošním ročníku se dá opět očekávat velice dramatický souboj až do samotného závěru. „K dnešnímu dni jsem zaznamenal již skoro 5 000 odevzdaných hlasů a myslím si, že loňský počet 12 000 bude překonán. Podle mého názoru k velkému zájmu veřejnosti napomáhá i stále vyšší kvalita přihlášených fotek. A ono se není čemu divit, vždyť v Jizerkách je nepřeberné množství míst, která dokáží vykouzlit nezapomenutelné pohledy," hodnotí dosavadní průběh soutěže ředitel nadace Ondřej Petrovský. Autor vítězné fotografie bude odměněn a jeho snímek se připojí na výstavu k těm, které vybírala odborná porota.

Do soutěže bylo letos přihlášeno celkem 222 snímků od 64 autorů, což je dosavadní rekord. Pravidla umožňovala, aby každý fotograf zaslal až 4 snímky s tématikou Jizerských hor. Po uzávěrce začala fotografie hodnotit také odborná porota, která má za úkol vybrat nejen 37 snímků, které se objeví na putovní výstavě, ale z nich pak i 13 opravdu nejpovedenějších, ze kterých sestaví nadace kalendář Zaostřeno na Jizerky 2017. Všechny oceněné snímky budou představeny na vernisáži výstavy, která se bude konat ve čtvrtek 13. 10. 2016 v libereckém Centru Babylon. Všichni soutěžící zde obdrží jako poděkování vydávaný kalendář. Autoři fotografií, které naleznou své prestižní místo v kalendáři, budou navíc odměněni hodnotnými cenami od společnosti Canon. Jedná se již o šestý ročník populární soutěže, do které za její historii dorazilo již přes 1 200 fotografií a jen v minulém ročníku se jí zúčastnilo 59 autorů s 216 snímky. Kalendářů Zaostřeno na Jizerky, které jsou hlavním výstupem celé soutěže, se od počátku vydalo již na 5 500 kusů.

Fotografická soutěž má však ještě další rozměr. Výtěžek z prodeje kalendářů putuje zpět do Jizerských hor a v minulosti pomohl například s výsadbou skoro 84 000 sazenic buků, dubů a jedlí. V loňském roce zas peníze přispěly na opravu poničených turistických stezek. Letos chce nadace v podpoře oprav stezek pokračovat, ale zároveň by se ráda zaměřila i na nápravu vodního režimu v krajině. Konkrétně pak na dříve nevhodně odvodněné rašeliniště v přírodní rezervaci Nová louka. Projekty sice získají díky Jizersko-ještědskému horskému spolku podporu z prostředků EU, ale nadace se zavázala, že uhradí spolufinancování ve výši 15 procent, což je dohromady přes půl miliónu korun. „Onu přidanou hodnotu fotosoutěže v podobě pomoci Jizerským horám považuji za velice důležitou a celé akci to dává další smysl. Lidé se tak nejen pokochají krásnými snímky, ale zároveň mohou zakoupením kalendáře i pomoci," vysvětluje Petrovský.