V sobotu 8. dubna zahráli Pašije také vězni v rýnovické věznici, avšak poněkud netradičním způsobem. Pašije divákům představili formou soudního přelíčení tak, jak se odehrává dnes. Během procesu šlo o to, zda odsouzení Ježíše Krista byla justiční vražda, nebo nevyhnutelná podmínka vykoupení lidstva.

VĚTŠINU ROLÍ HRÁLI SAMI ODSOUZENCI

Autorkou netradičního pojetí Pašijí je jáhenka Starokatolické církve Monika Mádlová. Většinu rolí si zde zahráli sami odsouzení, dvě ženské role obsadily členky Mezinárodního vězeňského společenství (MVS), se kterým věznice již léta spolupracuje.

V centru Jablonce jsou opět tradiční Velikonoční trhy.
Velikonoční slavnosti začínají v Jablonci již zítra

K divákům patřili věřící spoluvězni a další členové MVS, kteří přijeli herce povzbudit. Rozhodně zde nešlo o profesionální výkony, ale ukázalo se, že odsouzení projevili skutečně nejen nadšení, ale i talent. Připravili tak divákům silný emotivní zážitek. Roli ombudsmana, který žaluje Řím za smrt Ježíše Krista, sehrál pan Jaroslav. Nejprve se bál trémy, ale nakonec se do své role vžil a nevnímal okolí. „Úplně mě to vtáhlo," řekl. Soudní proces mu přišel velice reálný a zajímavý. „Velikonoce jsou pro mne jeden z nejdůležitějších svátků a jsem rád, že jsme si smrt Ježíše Krista a jeho vzkříšení mohli připomenout i tradičními Pašijemi", uzavřel svoje povídání Jaroslav.