Věznice jsou přeplněné i v Libereckém kraji. Kapacita věznice Stráž pod Ralskem je 736 odsouzených osob.

Ale … „K dnešnímu dni je ve věznici umístěno 855 odsouzených osob," spočítala Martina Krutinová, mluvčí věznice. Vězni tak jsou ubytováni i v místech, kde by v ideálním případě bydlet neměli.

Podobná situace je ve Věznici Rýnovice. Ta je obsazena na 106,4 procenta. Místo rovných pěti stovek vězňů je jich tady o 32 více. „Přeplněnost nese větší nároky na zaměstnance a to v udržení vyrovnaného klima mezi odsouzenými," popsala Monika Králová, mluvčí Věznice Rýnovice.

Vazební věznice Liberec má ztíženou situaci tím, že sídlí v historické budově. která je uzavřeným památkově chráněným objektem v městské památkové zóně. Není proto možné navyšovat kapacitu věznice pomocí stavebních úprav. Proto při přeplněnosti věznice lze postupovat pouze dvěma cestami. Při méně dramatické přeplněnosti využitím stávajících ubytovacích prostor na úkor snížení podlahové plochy na jednu vězněnou osobu v souladu s prováděcí vyhláškou k zákonu o výkonu trestu odnětí svobody. „Při dramatičtější přeplněnosti lze ještě využít prostor určených v běžném provozu k různým aktivitám též pro ubytování. Nicméně v podobných situacích by Vazební věznice Liberec, stejně jako ostatní věznice, vycházela z konkrétních pokynů Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR," uvedl zástupce ředitele Vazební věznice Liberec Jaroslav Šedivý.

ZOUFALÝ POKUS

V roce 2013 byla prezidentská amnestie Václava Klause zoufalým pokusem jak ulehčit přeplněným věznicím. To se podařilo jenom krátkodobě.

V Bělušicích v Ústeckém kraji v únoru 2013 dosahovala obsazenost 89,43 %, ale ještě v poslední prosincový den 2012 byla věznice přeplněna na 118,12 % ubytovací kapacity. Ještě markantnější byl vliv amnestie ve Všehrdech, kde v únoru 2013 bylo ubytováno dokonce jenom 45,24 %, místo 93 % na konci roku 2012.

Po novoročním projevu prezidenta v lednu 2013 pro vězeňskou službu a soudy na severu Čech začal doslova hektický týden.

Na propuštění z vězení čekalo na severu Čech na 1400 osob, v Libereckém kraji 666. Sudy ale musely projednat případy téměř dvou tisíc odsouzených.

Amnestie měla pouze dočasný účinek. Do roka a do dne se polovina delikventů vrátila zpět za mříže.