Jak se přede vlna, stlouká máslo, paličkuje krajka nebo pletou košťata? Tato a další polozapomenutá tradiční řemesla můžete na vlastní oči vidět o tomto víkendu na Staročeských trzích v Turnově.

„Bude tu na 160 stánků a téměř 200 řemeslníků jak z regionu, tak z celé ČR. Nezřídka jde o rodiny, kde se každý věnuje nějakému řemeslu,“ vysvětluje ředitelka pořádajícího Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

SVÁTEK ŘEMESEL

Starými řemesly ožije Turnov tradičně poslední květnový víkend. Lidé tu mohou nakupovat unikátní rukodělné výrobky, jaké vám nenabídne žádné obchodní centrum na světě, a zároveň sledovat, jak vznikají. Třeba takové ručně pletené koště od posledního výrobce v Čechách. „Mám ho už dvacet let a pořád dobře funguje,“ pochvaluje si Vladimíra Jakouběová.

A nejsou to jen košťata. Vidět tu můžete i tradiční výrobu hudebních nástrojů, zpracování kůže i ovčí vlny. „Podařilo se nám objevit i další skláře, kteří se věnují unikátním technikám výroby i zdobení skla. Vůbec poprvé se tu představí člověk, který se jako poslední u nás věnuje výrobě žinylky, ta se například používala při výrobě krojů,“ vysvětluje ředitelka turnovského muzea a zároveň etnoložka.

Dny pouličního umění začaly ve čtvrtek 25. května na několika místech v centru Liberce, akce pokračuje do soboty. Na snímku Radim Duda (dvanáctistrunná kytara) a Lucie Slaninová (tanec).
Centrum Liberce ožilo pouličním uměním

BUDOU POSLEDNÍ?

S nápadem oživit, soustředit a předvést v Turnově tradiční česká řemesla přišla Vladimíra Jakouběová se svými spolupracovníky před dvaceti lety. Teď se ale o budoucnost jedné z největších přehlídek starých řemesel bojí. Důvodem je elektronická evidence tržeb, která by od příštího roku měla dopadnout právě i na lidi, kteří se starými řemesly nejen živí, ale jsou zároveň jejich posledními nositeli. „Mnozí z řemeslníků, kterým je sedmdesát a více let, mi už napsali, že k nám letos zřejmě přijedou naposledy právě kvůli EET,“ říká ředitelka.

Smutné je podle ní to, že jde z velké části o držitele prestižního ocenění Ministerstva kultury v oblasti řemeslných tradic. „Ti lidé jsou celý týden v dílně, v pátek večer zabalí, přijedou na trhy, v neděli večer se vrátí a znovu se věnují práci v dílně. Moc je obdivuji, že stará řemesla ještě udržují. Snad někdo z těch, kdo rozhodují, dostanou do té doby rozum. Když sem právě tihle lidé přestanou jezdit, ztratí trhy smysl a přestanu je pořádat,“ říká ředitelka muzea. „Možná, že se v budoucnu změní v nějaké městské slavnosti, ale v této podobě jsou unikátní přehlídkou rozmanitosti řemeslné výroby nejen našeho regionu, ale i celé České republiky “ zdůrazňuje.

Její slova ostatně dokládá každoroční udělení titulu Mistr tradiční řemeslné výroby Libereckého kraje. V minulosti je získali například pekařka perníků Jiřina Růtová, malířka skla Jana Sojková, umělecký kovář Jaroslav Mojsl z Turnova, sklář Jaroslav Sochor ze Železného Brodu nebo Zdeněk Rydygr, který se zabývá výrobou tradičních masopustních masek.

Expozice Technického muzea Liberec ze dne 25. května.
FOTO: Muzeu v Liberci vévodí krásná Lagonda

Letos „okoření“ turnovské trhy také zpracovatelé toho, co dává zahrada a sad. „Poprvé tu budeme mít i paní, která zpracovává bylinky,“ chlubí se Vladimíra Jakouběová. Objeví se tu i výrobci domácích marmelád a sušeného ovoce.

MONKEY BUSINESSPřehlídka řemesel bude i tentokrát propojena s kulturním programem na dvou pódiích. Návštěvníky čekají dvě desítky vystoupení hudebních skupin a divadelních společností. „Novinkou letošního ročníku bude scéna loutkového divadla u Kamenářského domu, která bude po oba dva dny věnována dětskému divákovi,“ doplňuje mluvčí muzea Marcela Beranová.

Staročeský řemeslný trh zaplní celý městský park, ale i prostory u muzea a již zmíněný Kamenářský dům, v němž budou pro zájemce přístupné i expozice. Chybět nebude ani bohaté občerstvení a tradiční české lahůdky.

Vstupné je na jeden den 70 korun pro dospělé, 50 korun pro seniory a 10 korun pro děti.

PROGRAM

Sobota 27. 5. 2017
9.30 Zahájení trhů
Slavnostní průvod od Muzea Českého ráje

Městský park I. stage
10.00–11.00 Dechová hudba Turnovanka
11.30–12.30 Orchestr Péro za kloboukem – šramlband, Praha
12.30Předávání titulu Mistr tradiční řemeslné výroby Libereckého kraje
13.15–14.15 ROBERT KŘESŤAN & DRUHÁ TRÁVA
15.00–16.00 HELEMESE – alternative band, Kyjov
16.45–17.45 MONKEY BUSINESS – funk-r&b, Praha

Atrium muzea II. stage
SCÉNA LOUTKOVÉHO DIVADLA
10.30–11.15 Divadelní společnost Koňmo Pohádka z budíku
12.00–12.45 Nána divadélko – Slepičí pohádka
13.30–14.15 Divadlo Koník – O Budulínkovi
15.00–15.45 Divadelní společnost KoňmoVyprávění starého vlka aneb pravda o Karkulce
16.30–17.00 Nána divadélko – Ovčí pohádka

Neděle 28. 5. 2017

Městský park I. stage
10.30–11.30 Waldovy Matušky
12.00–13.00 JABLKOŇ – world music-alternativ, Praha
13.30–14.30 CIRCUS PROBLEM
balkan-gipsy-klezmer-swing, Praha
15.00–16.00 POLETÍME? – punk-country, Brno
16.45–17.45 BUTY rock, folk, folklor, country, jazz, reggae, Ostrava

Atrium muzea II. stage
SCÉNA LOUTKOVÉHO DIVADLA
10.30–11.15 Taneční divadlo Honzy Pokusila
O překrásné Vasilise
12.00–12.45 TOY MACHINE Divadlo – Pinocchio
13.30–14.15 Divadlo Koník
Jak Martin s Barborkou vypluli na moře
14.45–15.30 Taneční divadlo Honzy Pokusila Příběhy pana Brambory
16.15–16.45 TOY MACHINE Divadlo – Pověsti české