Alternativou, či silným partnerem věhlasné Jizerské magistrále se chce na Novoborsku stát Lužická magistrála. Projekt soustavy udržovaných tratí, který před deseti lety začal spíše jako zájmová akce pár spřátelených lidí se zájmem o běžkařský sport.

O dekádu později se nic z klubového ducha ani rodinného přístupu nevytratilo, jen udržovaných tras náležitě přibylo. V letošní sezóně také díky nadprůměrně bohaté sněhové nadílce.

„Začínali jsme s deseti kilometry v okolí Polevska, nyní jich upravujeme přes sto," říká Jan Šmíd z klubu SKI Polevsko. Ten se za podpory měst, obcí, Libereckého kraje a v neposlední řadě soukromých firem, údržbou tratí zabývá.

„Obešli jsme obce u tratí a požádali je o příspěvek na údržbu, na záměr už tehdy přispěl i Liberecký kraj," říká předseda projektu zastřešujícího Svazek obcí Novoborska a zároveň starosta Prysku Jan Sviták s tím, že projekt se pořádně nastartoval v době, kdy byl předsedou svazku Jiří Vosecký. Nynějšímu senátorovi se tehdy podařilo získat finanční prostředky z projektů přeshraniční spolupráce. Na základě toho mohl svazek nakoupit novou techniku či vystavět zázemí pro lyžaře nebo přístřešky na trati. Z těch se jako bonus mohou turisté těšit i v létě.

ZNAČKA LUŽICKÉ HORY

Svazek obcí Novoborska uvádí „na trh" staronovou značku Lužické hory, označující turistickou destinaci, která by se měla podle plánu stát podobným lákadlem, jakým je dnes například České Švýcarsko.

Právě Lužická magistrála se má stát páteřní komunikací a největším zimním lákadlem. V současné podobě se po ni dá na běžkách dojet z České Kamenice až k Horní Světlé u hranic se SRN. Zde se lze také celkem snadno napojit na tamní systém běžeckých stop.

Údržba tratí není zdaleka jedinou činností, kterou se členové klubu SKI Polevsko zabývají. Ostatně první notoricky známé závody Lužická třicítka a Polevská lyže klub uspořádal již v hloubi sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Akce pod taktovkou klubu jsou navíc takřka bez výjimky přístupné všem. Na startech se potkávají mnohdy sotva chodící malé děti, namotivovaní sportovci v přilehlých trikotech, i veteráni, kteří často i přes svůj věk podávají záviděníhodné výkony.