„Je to škoda, protože se střední školou v Görlitz, vedenou ředitelkou Lasankou Glówczyk, jsme měli spolupráci včetně výměnných pobytů studentů zaměřených na stavebnictví. Nyní přicházíme o školu v Bogatyni-Turówě, kde si naši žáci doplňovali vědomosti z oblasti mechatroniky, energetiky a dopravy se zaměřením na životní prostředí,“ uvedl učitel liberecké školy PaedDr. Jiří Týř. Jak však říká jeho kolega Adrian Czeslik z rušené Střední školy energetické a ekonomické v Turówě, situace z hlediska počtu žáků je kritická.

„Škola mívala pět set a více žáků, letos jich má jen 220, a to ještě v květnu odmaturuje silný ročník se 70 studenty.“ Žáci sice přijdou o svoji skvěle vybavenou školu, ale nikoliv o své obory. „Energetické a ekonomické studijní zaměření se přemístí z Turówa do Střední školy svaté Barbory v Bogatyni, kde se dosud učila mechatronika, hotelnictví a další obory průmyslu a služeb,“ vysvětluje Adrian Czeslik.

Horší to je s dvaceti učiteli, kteří ještě pár týdnů budou žít v nejistotě, neboť dosud nikdo neví, zda pro všechny budou místa v nové škole.

V osmnáctitisícové Bogatyni s jednou z největších polských hnědouhelných elektráren a přilehlým povrchovým dolem tak zůstanou dvě střední školy, které stačí pokrýt potřebu odborníků i řemeslníků a připravovat zájemce na vysokoškolské studium. Jiří Týř i jeho polský kolega věří, že se v zájmu studentů podaří navázat na dosavadní spolupráci a že společná příprava studentů v Liberci a v Bogatyni bude pokračovat.

Josef Růžička