Minulou sobotu prošel centrem Drážďan velkolepý průvod. Kromě mažoretek, bubeníků, heroldů, šlechty i zástupců městských cechů jej tvořilo koňské spřežení s povozem, na kterém se vezla obrovská máslová štola. Jeden ze symbolů tamních Vánoc. Vážila kolem čtyř tun a dlouhá byla pět metrů.

Na sladkou dobrotu, která trochu připomíná českou vánočku, narazíte v Drážďanech v době adventu doslova na každém kroku. V pekárnách, cukrárnách, ale i na nádraží či dokonce v hotelech, ale především na vyhlášených drážďanských trzích můžete koupit štolu v celofánu, dárkové krabici nebo jen tak plátek k vánočnímu punči.

Štrýcl, jak drážďanští pochoutce s rozinkami přezdívají, má svou tradici už v 15. století. První listinná zmínka o drážďanské vánoční štole pochází z roku 1474. Datum je na účtu křesťanského špitálu sv. Bartoloměje. Tehdy ovšem zdaleka nešlo o pochoutku, jak ji známe dnes. Původně šlo totiž o středověké postní pečivo z mouky, kvasnic a vody. Období před vánočními svátky bývalo v minulosti, stejně jako před Velikonocemi, dobou půstu a odříkání.

MLSNÁ ŠLECHTA A MÁSLOVÝ LIST

Sasové prý ale byli národem požitkářů, proto kurfiřt Ernst von Sachsen a jeho bratr Albrecht požádali papeže Inocence VIII. o zrušení zákazu používat v pečivu máslo. Svatý otec prý této žádosti vyhověl a roku 1491 zaslal do regentského města tzv. „Máslový list". Od té doby směli pekaři přidávat do štoly i výživnější suroviny.

Historie drážďanské štoly je úzce spjata s vánočními trhy, které spolu s Václavskými vánočními trhy v Budyšíně patří k nejstarším v Sasku. První „vánoční chléb", jak se také štole přezdívalo, na nich mohli drážďanští koupit podle kronik už kolem roku 1500.

KRÁLOVSKÁ POCHOUTKA

Od roku 1560 se drážďanská štola dostávala pravidelně na zdejší zámek. Každé Vánoce předávali drážďanští pekaři svému pánovi jednu či dvě vánoční štoly. Štolu, která vážila 36 liber, neslo městem během ceremonie osm mistrů a osm tovaryšů.

Největším milovníkem vánoční štoly byl údajně saský kurfiřt August Silný. U příležitosti vojenské přehlídky Zeithainer Lustlager v roce 1730 pověřil drážďanský cech pekařů upečením obrovské vánoční štoly. Pekla ji stovka pekařů a spotřebovala na ni 3600 vajec, 326 konví mléka a 20 centů pšeničné mouky. Obr mezi štolami vážil téměř dvě tuny.

A právě průvod, který ji do zámku převážel, si drážďanští připomínají štolovou slavností o druhé adventní neděli. Ačkoliv vojenská přehlídka, k jejíž příležitosti se tak stalo, se prý udála v červnu. Nicméně v Drážďanech tuto slavnost dodnes velmi prožívají. Průvod uzavře téměř na hodinu dopravu v centru a vede ho každoročně volená „Štolová dívka".

Ačkoliv jsou základní suroviny na drážďanskou štolu neměnné již po staletí, každý ze zhruba 130 drážďanských pekařů a cukrářů má svůj rodinný recept, který z každé drážďanské vánoční štoly dělá unikát. Vánoční štolu můžete pořídit i v některých německých řetězcích u nás. Pokud nechcete experimentovat, sáhněte po té s rozinkami. Chutná stejně dobře a stojí o poznání méně.