Ihned po příjezdu neváhal mladý strážník Aleš Myška skočit do vody a zvířeti pomoct. To však nechápala kráva, která se snažila svého potomka chránit, a tím mu naopak ubližovala. „Strážník jej vytáhl na břeh, ale odtud mládě shodila kráva zpět do vody. Tato situace se opakovala celkem třikrát," popsala zásah mluvčí městské policie Eva Vlastníková.

Boj s časem i bahnem

I přesto, že už byl strážník vysílen, boj nevzdával a pokusil se mládě vytáhnout na opačný břeh. Kráva ani tento úkon neuměla pochopit a ve strachu o své mládě se vydala do vody za ním. „Strážník, který je ve službě teprve měsíc, nedokázal v té době už bohužel bezvládné tele odnést, protože se pohyboval po bahnitém dně a už i jemu samotnému docházely síly. V korytu zůstala kráva, která nemohla zpět," dodala Vlastníková.

Na místo dorazili hasiči, kteří se ve speciálních oblecích snažili krávě pomoci na břeh. Ta se nakonec na jiném místě dostala z koryta řeky sama. Život mladého telete se strážníkovi přes veškerou snahu nepodařilo zachránit.

Chybí ohradník

Za úmrtí pravděpodobně může i nedbalost majitele pastviny, kde se krávy pásly. „Ukázalo se, že břeh řeky tvoří zároveň i okraj pastviny. Přestože se tam pohybují krávy, býci a koně, není tam žádný ohradník nebo plot, který by zabránil zvířatům vlézt do řečiště," uvedla Vlastníková.

Majitel zvířat také uvedl, že tele se narodilo zřejmě tentýž den, kdy se utopilo, přímo na pastvině. „Tele bylo vysílené a hlavně nevíme, jak dlouho bylo ve vodě, než jsme přivolaly pomoc," uvedly dvě dívky, které si jako první topícího zvířete všimly, když projížděly po žizníkovské cyklostezce.