Kříž U Potoka, náves, kostel, památná lípa, hřbitov a další zajímavá místa, kde se odehrávají romány a povídky Karoliny Světlé, můžete nyní navštívit ve Světlé pod Ještědem. Příjemné procházce po okolí dá smysl dvanáct stanovišť stezky Po stopách Karoliny Světlé, která má 7,5 kilometru.

„Okruh začíná a končí u kostela sv. Mikuláše ve Světlé pod Ještědem. Stezku jsme vybudovaly s kolegyní Terezou Rafoth, abychom připomněly čtivost jejích knih a její důležitost pro český jazyk. Lidé buď význam Světlé zpochybňují a opravdu raději sáhnou po nějakém modernějším autorovi, anebo jí doslova propadnou. Známe několik lidí, a nejsou to jen obyvatelé Podještědí nebo Libereckého kraje, kteří přečetli všechny její knihy a čtou je s velkou chutí několikrát za život," říká autorka stezky Andrea Fischerová.

Archiv rodáků

V archivu Podještědského muzea v Českém Dubu, v archivu Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé a v archivech jednotlivců tvůrkyně stezky se nalezly materiály, které nebyly dosud zveřejněny. Naučná stezka sleduje čtivým a vizuálně zajímavým způsobem témata jako literární začátky Karoliny Světlé, proces literární tvorby od prvních náčrtů po finalizování textů, roli ženy v 2. polovině 19. století, česko-německé pnutí v Podještědí nebo způsob, jakým Karolina Světlá zpracovávala podještědské tradice. Návštěvníci rovněž uvidí dokumentační fotografie z roku 1931, kdy odhalili pomník Karoliny Světlé u kostela; ukázky akvarelů Petra Mužáka, manžela Karoliny Světlé. Osmnáctiletou Karolinu Světlou na olejomalbě Jaroslava Myslivečka v zářivých barvách, fotografii ženy, podle které si Světlá vzala křestní jméno svého pseudonymu, nebo vyobrazení pohřebního průvodu nesoucího rakev spisovatelky.

„Jsem moc rád, že jsem vyrazil na výlet do Světlé pod Ještědem. Nejenom, že jsem si užil asi posledního teplého a slunečného dne v tomto roce, ale prošel jsem se milou krajinou a dočetl se mnoho zajímavých věcí nejen o Karolíně Světlé, ale i jejich současnících. Určitě šlo o můj nejhezčí výlet v poslední době," pochvaluje si stezku Po stopách Karoliny Světlé Jan Krajník z Jablonce nad Nisou.

Osud pomníku

Na stezce se dočtete o okolnostech, za jakých byl pomník Světlé vztyčen a jaký byl jeho osud během druhé světové války. Také o tom, jakou roli hrála v životě Karoliny Světlé její dcera Boženka; jakému místu se říká „falousek" a proč byl pro Světlou tak důležitý; jak své sestře do dopisu popsala rozdíly mezi Petrem Mužákem a Janem Nerudou a jiné zajímavosti.

„Malých i velkých témat naleznete na panelech celou řadu. Každé zastavení naučné stezky bylo nově osazeno keři a květinami, které jsou typické pro zdejší kraj. Najdete zde nejen omamně vonící šeřík či pustoryl, nevonící hloh či růžencové klokočí, ale také ovocné keře malin, angreštu a mišpule, léčivou mateřídoušku a mátu a krásný záhon trvalek," láká do Světlé pod Ještědem Andrea Fišerová.

Slavní současníci

Všech dvanáct tabulí rozčlenily tvůrkyně stezky na mnoho menších útvarů, takže se nástěnky velice příjemně čtou. Další zajímavostí jsou fotografie současníků Karoliny Světlé, kteří o autorce buď něco prohlásili. nebo ji chválí ve společné korespondenci. Jde například o Aloise Jiráska, Bedřicha Smetanu, Jana Nerudu, Vítězslava Hálka, Josefa Václava Sládka, Elišku Krásnohorskou nebo Boženu Němcovou.

Po stopách Karoliny Světlé

Naučná stezka přibližuje v nových souvislostech oblast Podještědí, kde započaly svůj život knihy Karoliny Světlé. Stezku tvoří 12 informačních panelů, tematické audio ukázky a umělecky pojatá odpočinková místa. Panely jsou osázeny keři a květinami typickými pro tento kraj. V okolí stezky je ukryto 5 keší (geocaching). Internetové stránky o stezce obsahují tipy na využití naučné stezky (např. pro školní výuku), další doprovodné texty, fotografie i plánované akce související s Karolinou Světlou.

Naučnou stezku vytvořilo občanské sdružení Stopy v krajině, jehož cílem je podporovat vnímání krajiny jako prostoru, do kterého jsou zapsány příběhy z místní kultury a historie. Oproti čtení knihy nabízí „čtení krajiny" živou, bezprostřední zkušenost. Naučná stezka je proto koncipována tak, aby byly nové informační panely v souladu s nádhernou krajinou Podještědí a aby jejich umístění odpovídalo konkrétním místům vztahujícím se k osobě a dílu Karoliny Světlé. Cílem projektu „Po stopách Karoliny Světlé" bylo vytvořit moderní a atraktivní naučnou stezku a rozšířit tak nabídku turistické infrastruktury v Podještědí. 

Karolina Světlá

Johana Rottová se narodila v Praze a již ve školním věku byla za své spisovatelské pokusy trestána. Petr Mužák, učitel v rodině Rottových a později její manžel, jí otevřel cestu k vlastenectví. Po úmrtí jejich jediné, teprve tříměsíční dcerky Boženky doporučil Johaně lékař, aby se duševně zaměstnávala. Toto zaměstnání nalezla v rozvíjení svého literárního talentu. V roce 1853 odjela Johana poprvé na zotavenou do manželovy rodné vesnice, Světlé pod Ještědem, a s několika výjimkami se sem v letních měsících vracela dalších 35 let. Pro svůj první zveřejněný text z roku 1858 (v almanachu Máj) si zvolila pseudonym Karolina Světlá. Karolina podle své neteře narozené ve stejném roce jako Boženka. A Světlá? Vesnice tohoto jména pro ni znamenala novou šanci na inspiraci a literární život.

Zdroj: brožura Po stopách KS