Pár stovek metrů čtverečních nevykoupených pozemků a spor s ekology o několik desítek metrů toku řeky dále brzdí výstavbu takzvané Zelené cyklomagistrály Ploučnice. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) trvá na opětovném zmeandrování úseku Ploučnice, který byl kdysi státním podnikem Diamo narovnán kvůli lepšímu odvodu toho, co do řeky tehdy vypouštěli.

Státní podnik má tuto rekultivaci předepsanou v rámci likvidace následků těžby, projekt cyklostezky přitom však počítal se stávajícím stavem lokality. „Dnes už tam rostou dvacetimetrové stromy, žijí živočichové. Takže my je vytrháme, a uděláme tam meandry,“ říká starosta Osečné Jiří Hauzer. Ten je zároveň předsedou Svazku obcí Podralsko, který velkou část projektu cyklostezky zastřešuje.

Nyní již tříletá jednání mezi svazkem a úřady, podniky, či osobami a spolky začínají být úspěšná. „Povedlo se nám dojít do fáze, kdy můžeme stavbu naplánovat, stavět bychom chtěli začít v příštím roce,“ říká Hauzer. K nově zpracovaným projektům se však musí vyjádřit ještě vlastníci okolních pozemků. Další jednání proběhnou v polovině června.

Podle rady vodohospodáře Václava Šrédra z AOPK nakonec všichni museli trochu ustoupit. Obě stavby, tedy rekultivace řeky a výstavba cyklostezky nebudou vzájemně kolidovat.

„Podařilo se dosáhnout určitého kompromisu, ale když to řeknu z čistě odborného hlediska, není konečný způsob revitalizace ideálním řešením,“ říká Šrédr.

Trasa cyklomagistrály, vedená z většiny podél toku řeky, bude mít po dokončení celkem 80 kilometrů. Od Ještědu do Ústí nad Labem, kde se napojí na mezinárodní cyklotrasu podél Labe.

„Poprvé mě to napadlo někdy v osmé třídě,“ vypráví dnes šedesátiletý Jiří Hauzer. Prý si tehdy s kamarády usmysleli, že na neckách doplují do Hamburku. „Zastavili jsme se už v Hamru,“ směje se Jiří Hauzer s tím, že poté jej napadlo, že by se cesta dala absolvovat vlastní silou v jedné stopě.

Samotný projekt Zelené Cyklomagistrály Ploučnice začal Hauzer prostřednictvím svazku postupně realizovat před zhruba deseti lety. „Co nestihneme dostavět do konce stávajícího rozpočtového období Evropské unie v roce 2020, to už možná nepostavíme,“ dodává Jiří Hauzer.