ZE SVÝCH ZDROJŮ

Znamená to, že na účet tanvaldského hiporehabilitačního centra Svítání dorazí cirka padesát tisíc korun.

„Hiporehabilitace není krytá ze státních prostředků ani od zdravotních pojišťoven. Na provoz si musíme vydělat a přitom se snažíme držet přijatelné ceny. Proto náklady hradíme z různých grantů a dotací. Jedním z nich bude i výtěžek z aukce soch," vysvětlila Věra Lantelme, hlavní fyzioterapeutka střediska Svítání.

Druhá půlka získaného výtěžku zůstane v Desné. „Přispějeme na obnovu starokatolického kostela Nanebevzetí Páně v Desné, kde organizujeme třeba koncerty," přiblížila Lenka Neumannová, vedoucí Kulturního a informačního centra Desná.

AUKCE

Mezi úspěšnými dražiteli tradičně nechyběl Jaroslav Zeman, starosta nedalekých Albrechtic a senátor.

„Vydražil jsem tři sochy, které udělají třikrát radost. Poprvé mně coby dražiteli, podruhé příjemcům a nakonec lidem, protože sochy ozdobí veřejné prostory v Albrechticích. Jsem rád, že jsem mohl přispět malým dílem pro dobrou věc, " sdělil Jaroslav Zeman.

Jedno dílo trochu neplánovaně vydražil i Pavel Vávra, který se přišel podívat na kamarády řezbáře. „Vznikla tady krásná díla. Jednu sochu jsem i vydražil, je úžasná. Sice nemám peníze, ale budu to muset nějak udělat," usmál se.

„Letošní dřevosochání dopadlo dobře," uzavřel za všech dvanáct řezbářů Tibor Matúz ze Slovenska. Na sympoziu vytvořil malou královnu sedící na trůnu.

Letošní aukce zůstane ve stínu aukce loňské, kdy se vydražilo za rekordních 201 tisíc korun. Kvůli tomu, že výtěžek putoval na dovybavení areálu Protržené přehrady.

„Asi jsme všichni věděli, že letos nepřekonáme loňskou rekordní aukci, nicméně nevydražily se pouhé čtyři předměty, a to není špatné," neskrýval radost Jan Žíla, moderátor dražby.

„Věřím, že centrum Svítání bude spokojeno, výtěžek je pěkný. Jsme rádi, že sympozium funguje, a věřím, že v tomto trendu jej nadále udržíme," doplnil starosta Desné Jaroslav Kořínek.