Těžká otázka kam dál je pro žáky letošních devátých tříd již většinou vyřešená, alespoň co se podání přihlášky týče. Výchovní poradci základních škol se v České Lípě zúčastnili zvláštního workshopu v rámci programu Šikovné ruce. Ten pro ně zorganizovalo město Česká Lípa ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy a s vládní agenturou pro podporu podnikání a investic Czechinvest.

„Základ naší práce je lákání zahraničních investorů do České Republiky, na což se váže dostupnost kvalifikované pracovní síly. Toto je jedna z našich aktivit, kterými se snažíme úroveň pozvednout," říká ředitel liberecké regionální kanceláře Czechinvestu Jan Mašek.

Během nabitého dne absolvovali výchovní poradci několik školení, ale také exkurzi v českolipském závodu společnosti Festool, která akci hostila. „Tady je perfektně vidět, že práce ve výrobě už dávno není nic špinavého a náročného," podotýká Mašek.

Jednu z přednášek vedla ředitelka českolipského Úřadu práce Marcela Ottová. Mimo jiné ukázala statistiky, ze kterých vyplynulo, že nezaměstnanost na Českolipsku je na dlouhodobém minimu. Úřad v celém stotisícovém okrese eviduje zhruba 2 500 uchazečů o zaměstnání. Přesto absolventi škol ekonomického zaměření, hotelnictví nebo vyučené kadeřnice nacházejí uplatnění v rámci oboru těžko. Naopak suverénně nejžádanější profesí v okrese je šička.

„V tuto chvíli evidujeme zhruba dva tisíce zahraničních pracovníků, kteří poptávku po nedostatkových profesích částečně vykrývají," podotýká Ottová.

„Ve spolupráci s výchovnými poradci se snažíme dětem říct, aby se nebály techniky. Pokud půjdou studovat obory, a je jedno, jestli střední školu, učební obor nebo posléze vysokou školu, najdou si dobře ohodnocenou a zajímavou práci," říká regionální manažerka Svazu průmyslu a dopravy Naděžda Vojtíšková s tím, že na podzim mají v plánu v programu pokračovat v dalších okresech Libereckého kraje.