Hygienici doporučují lidem, aby se po koupání na těchto místech osprchovali. Zdravotní obtíže mohou mít zejména citliví jedinci, jako jsou těhotné ženy, alergici či děti.

Zhoršená kvalita vody je kvůli sinicím od začátku sezony také na Máchově jezeře u Doks na Českolipsku. Do stejné kategorie patří i Sluníčko v Chrastavě u Liberce, u něj je to ale dané hodnocením z uplynulých sezon. V chrastavském koupališti se po záplavách 2010 objevily bakterie, které naznačují fekální znečištění.

Následkem mohou být vyrážky, zvracení a průjem. Už loňské výsledky sice byly dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý a berou v potaz i výsledky z předchozích let.

Zakalená je voda v přehradě Harcov v Liberci, Nedamově u Dubé a Zákupech na Českolipsku, pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů je ale na těchto místech velmi nízká. Mírně zhoršená je ještě kvalita vody v Novém Městě pod Smrkem v Jizerských horách.

Slunečné a teplé počasí ze závěru léta pomáhá koupalištím vylepšit nepovedenou sezonu. "Minulý týden v sobotu jsme měli 900 a v neděli dokonce 1200 lidí. To jsme nezažili za celou sezonu, maximem bylo předtím 600," řekl dnes ČTK Petr Polda, provozovatel koupaliště v Liberci-Vratislavicích. "Sezona je zatím stále podprůměrná, ale už jsme těsně pod nulou," dodal. Meteorologové slibují, že teplo a slunečno bude i o tomto víkendu. Podle předpovědi by v sobotu mohlo být i 30 stupňů Celsia.