VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Radí školám, jak vařit zdravě

Liberecký kraj - Program Skutečně zdravá škola objíždí školy v Libereckém kraji a prostřednictvím seminářů a školení pomáhají zavádět podle nich zdravé a moderní trendy stravování dětí.

17.5.2017
SDÍLEJ:

Lektorka zasvěcuje školní kuchařky do tajů zdravé kuchyně.Foto: Deník / Jelínek Jiří

 Vařit chutně a zdravěji, trend kterého se školní jídelny po tradované bídě minulých let chytly. Ve školní jídelně Základní školy v Dubé dokonce jaksi předbíhají dobu, a místo takzvaným spotřebním košem daného jednoho dne bez masa, předkládají svým strávníkům vegetariánskou stravu hned dvakrát v týdnu.

Už loni místní kuchařky dostaly titul Zdravá školní jídelna. "Chceme být ještě lepší než jsme," říká zástupkyně ředitelky Základní školy v Dubé Jana Mašková. Školní jídelna se proto přihlásila do projektu Skutečně zdravá škola.

V pondělí 15. května přijela do kuchyně lektorka Kateřina Halamová. Místní kuchařky seznámila s jídly neobvyklých názvů. „Uděláme si jáhlový knedlík plněný pehem, vývar z odřezků zeleniny s mořskou řasou, zapečenou dýni s uzeným tofu, dýňové pyré s cizrnou, uvaříme si šťouchané brambory s jáhly, a ukážeme si takovou zeleninovou daliu, sladký jáhelník a různé saláty.“ říká během promíchávání zvláštní hmoty lektorka.

"Dají se takové nezvyklé suroviny vůbec běžně koupit?" padá můj první dotaz. "Běžní dodavatelé tohle asi neprodávají. Myslím, že snad pehe už je sice běžně v nabídce, ale my máme dodavatele, kteří jsou tyto ingredience schopni školním jídelnám dodat," říká Kateřina Halamová, a uvádí nekolik názvů firem, převážně s "eko", "bio" nebo "country" v názvu.

Kromě prezentace zboží "alternativních" dodavatelů, provází projekt vítaná tendence nahradit průmyslová dochucovadla přírodními produkty. "Musíte se s tím naučit pracovat," radí s použitím přírodních dochucovadel Halamová.

Velká revoluce ale hned tak nepříjde, strávníci jsou konzervativní. "Do toho co je nové většinou nechtějí moc chodit, ale když se něco zařadí do jídelníčku, prostě si na to zvyknou," říká ředitelka ZŠ Dubá Jindřiška Skalická, a zároveň přidává příměr. "Malým dětem musíte dát jídlo alespoň patnáctkrát, než jej přijmou za své. Tady je to podobné. 'Jé zase čočka,' a milion dalších řečí," povzdechne si. Dojídat jídlo mladé strávníky ale už dávno nenutí. "Trhá mi srdce, když vrátí pečené kuře s bramborovou kaší, co víc už by mohli chtít?" táže se Jindřiška Skalická.

Autor: Jiří Jelínek

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Utkání Slovanu Liberec (v modrém) proti Bohemians Praha 1905. Vlevo domácí Tomáš Souček ve výskoku

Ligový finiš: zamíchá liberecký Slovan pohárovými kartami?

Unikátní staročeské trhy začínají už zítra. Ty příští ale může ohrozit EET

Turnov - /PROGRAM/ Robert Křesťan a Druhá tráva, Buty či Monkey Business. Ale především desítky stánků se zapomenutými řemeslya staročeskými specialitami. To jsou Staročeské trhy v Turnově. Konají se tradičně poslední květnový víkend. Ale snad ne naposled.

Chtěl levné zlato, ale narazil na podvodníka

Jablonec n. N., Trutnov - Kilo zlata jen za deset tisíc korun! S tak výhodnou investicí počítal čtyřicetiletý muž z Trutnovska, který se rozhodl využít bazarovou nabídku přes internet. Že jde o neúměrně nízkou částku, jej nezarazilo. A rozhodl se nakupovat.

Centrum Liberce ožilo pouličním uměním

Liberec - /GALERIE/ Třetí ročník Dnů pouličního umění každoročně přispívá atmosféře centra Liberce.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies