VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Radí školám, jak vařit zdravě

Liberecký kraj - Program Skutečně zdravá škola objíždí školy v Libereckém kraji a prostřednictvím seminářů a školení pomáhají zavádět podle nich zdravé a moderní trendy stravování dětí.

17.5.2017
SDÍLEJ:

Lektorka zasvěcuje školní kuchařky do tajů zdravé kuchyně.Foto: Deník / Jelínek Jiří

 Vařit chutně a zdravěji, trend kterého se školní jídelny po tradované bídě minulých let chytly. Ve školní jídelně Základní školy v Dubé dokonce jaksi předbíhají dobu, a místo takzvaným spotřebním košem daného jednoho dne bez masa, předkládají svým strávníkům vegetariánskou stravu hned dvakrát v týdnu.

Už loni místní kuchařky dostaly titul Zdravá školní jídelna. "Chceme být ještě lepší než jsme," říká zástupkyně ředitelky Základní školy v Dubé Jana Mašková. Školní jídelna se proto přihlásila do projektu Skutečně zdravá škola.

V pondělí 15. května přijela do kuchyně lektorka Kateřina Halamová. Místní kuchařky seznámila s jídly neobvyklých názvů. „Uděláme si jáhlový knedlík plněný pehem, vývar z odřezků zeleniny s mořskou řasou, zapečenou dýni s uzeným tofu, dýňové pyré s cizrnou, uvaříme si šťouchané brambory s jáhly, a ukážeme si takovou zeleninovou daliu, sladký jáhelník a různé saláty.“ říká během promíchávání zvláštní hmoty lektorka.

"Dají se takové nezvyklé suroviny vůbec běžně koupit?" padá můj první dotaz. "Běžní dodavatelé tohle asi neprodávají. Myslím, že snad pehe už je sice běžně v nabídce, ale my máme dodavatele, kteří jsou tyto ingredience schopni školním jídelnám dodat," říká Kateřina Halamová, a uvádí nekolik názvů firem, převážně s "eko", "bio" nebo "country" v názvu.

Kromě prezentace zboží "alternativních" dodavatelů, provází projekt vítaná tendence nahradit průmyslová dochucovadla přírodními produkty. "Musíte se s tím naučit pracovat," radí s použitím přírodních dochucovadel Halamová.

Velká revoluce ale hned tak nepříjde, strávníci jsou konzervativní. "Do toho co je nové většinou nechtějí moc chodit, ale když se něco zařadí do jídelníčku, prostě si na to zvyknou," říká ředitelka ZŠ Dubá Jindřiška Skalická, a zároveň přidává příměr. "Malým dětem musíte dát jídlo alespoň patnáctkrát, než jej přijmou za své. Tady je to podobné. 'Jé zase čočka,' a milion dalších řečí," povzdechne si. Dojídat jídlo mladé strávníky ale už dávno nenutí. "Trhá mi srdce, když vrátí pečené kuře s bramborovou kaší, co víc už by mohli chtít?" táže se Jindřiška Skalická.

Autor: Jiří Jelínek

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
18

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Plukovník liberecké protichemické obrany Karel Navrátil, vojenský kaplan Petr Šabaka a ředitelka Českého červeného kříže Jablonec předávali medaile Dr. Janského bezpříspěvkovým dárcům krve v kapli jablonecké nemocnice.
50

FOTO: Vojáci děkovali dárcům krve

Potvrzeno: Mojžíš odchází na hostování do Pardubic

Liberec – Dojednáno, 35letý obránce Tomáš Mojžíš mění působiště. Z Liberce míří na hostování do Pardubic, kde začínal s vrcholovým hokejem.

Liberec spustil smršť gólů v prodloužení, Jablonec doma otočil

Jablonec n. N., Liberec – Shodně splnili povinnost a postupují v tuzemském poháru dál. Jednoduché to ale nebylo.

Stáhni si mapu a pojď objevovat Jizerky!

Liberec – Výstava Mapy Jizerských hor v Severočeském muzeu probíhá od středy 6. září. Většina z nás má k mapám nějaký vztah. Říká se, že je to mužská záležitost, ale mezi dvěstěpadesáti účastníky vernisáže výstavy ženy rozhodně v menšině nebyly.

Den architektury přiblíží židovskou čtvrť i Kristiánov

Liberec – Prohlídka nově rekonstruovaného rodinného domu Maxmiliana Nettla z roku 1936 přiblíží osudy židovských obyvatel předválečného Liberce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení