VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Radí školám, jak vařit zdravě

Liberecký kraj - Program Skutečně zdravá škola objíždí školy v Libereckém kraji a prostřednictvím seminářů a školení pomáhají zavádět podle nich zdravé a moderní trendy stravování dětí.

17.5.2017
SDÍLEJ:

Lektorka zasvěcuje školní kuchařky do tajů zdravé kuchyně.Foto: Deník / Jelínek Jiří

 Vařit chutně a zdravěji, trend kterého se školní jídelny po tradované bídě minulých let chytly. Ve školní jídelně Základní školy v Dubé dokonce jaksi předbíhají dobu, a místo takzvaným spotřebním košem daného jednoho dne bez masa, předkládají svým strávníkům vegetariánskou stravu hned dvakrát v týdnu.

Už loni místní kuchařky dostaly titul Zdravá školní jídelna. "Chceme být ještě lepší než jsme," říká zástupkyně ředitelky Základní školy v Dubé Jana Mašková. Školní jídelna se proto přihlásila do projektu Skutečně zdravá škola.

V pondělí 15. května přijela do kuchyně lektorka Kateřina Halamová. Místní kuchařky seznámila s jídly neobvyklých názvů. „Uděláme si jáhlový knedlík plněný pehem, vývar z odřezků zeleniny s mořskou řasou, zapečenou dýni s uzeným tofu, dýňové pyré s cizrnou, uvaříme si šťouchané brambory s jáhly, a ukážeme si takovou zeleninovou daliu, sladký jáhelník a různé saláty.“ říká během promíchávání zvláštní hmoty lektorka.

"Dají se takové nezvyklé suroviny vůbec běžně koupit?" padá můj první dotaz. "Běžní dodavatelé tohle asi neprodávají. Myslím, že snad pehe už je sice běžně v nabídce, ale my máme dodavatele, kteří jsou tyto ingredience schopni školním jídelnám dodat," říká Kateřina Halamová, a uvádí nekolik názvů firem, převážně s "eko", "bio" nebo "country" v názvu.

Kromě prezentace zboží "alternativních" dodavatelů, provází projekt vítaná tendence nahradit průmyslová dochucovadla přírodními produkty. "Musíte se s tím naučit pracovat," radí s použitím přírodních dochucovadel Halamová.

Velká revoluce ale hned tak nepříjde, strávníci jsou konzervativní. "Do toho co je nové většinou nechtějí moc chodit, ale když se něco zařadí do jídelníčku, prostě si na to zvyknou," říká ředitelka ZŠ Dubá Jindřiška Skalická, a zároveň přidává příměr. "Malým dětem musíte dát jídlo alespoň patnáctkrát, než jej přijmou za své. Tady je to podobné. 'Jé zase čočka,' a milion dalších řečí," povzdechne si. Dojídat jídlo mladé strávníky ale už dávno nenutí. "Trhá mi srdce, když vrátí pečené kuře s bramborovou kaší, co víc už by mohli chtít?" táže se Jindřiška Skalická.

Autor: Jiří Jelínek

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

BMW řady 7.
AUTOMIX.CZ
10

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Severočeské muzeum v Liberci.

Může být výstava Nic moc zábavná? Může! A dokonce můžete i něco přinést

FOTO: Border teriér Bart žije! Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory

Vyskeř – Dnes odpoledne, tedy 19. července, našli hasiči psa, který posledních šestnáct dní strávil uvězněný v liščí noře.

Rozmarné léto míří na Mácháč

Doksy – Na pláži Klůček v sobotu zahrají Wohnout, Pavel Callta nebo Michal Hrůza.

Řadovka v Montrealu: krása jednoduchosti

Dům, do kterého se dnes podíváme, je kousek od centra kanadského Montrealu. Nevybrali jsme ho proto, že by byl nějak zvláštní, úžasný, dokonalý. Naopak. Vybrali jsme ho proto, že celá rekonstrukce domu je komplexní, jednoduchá a funkční.

V Sedmihorkách hořely balíky slámy

Sedmihorky – Profesionální hasiči z Turnova a dobrovolní hasiči z Turnova, Hrubé Skály a Karlovic zasahovali odpoledne 18. července u požáru v Sedmihorkách u Turnova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení