Téměř půl milionu návštěvníků se loni vypravilo na hrady a zámky v Libereckém kraji, které patří pod správu Národního památkového ústavu. A v sobotu ráno to vypadalo, že na nezájem si nebudou stěžovat ani letos.

„Jen račte vstoupit, mé dámy," vyšvihl šarmantní rytíř poklonu v bráně frýdlantského zámku přicházejícím návštěvnicím. Lidé tu čekali na vstup frontu. Tady odstartovali sezonu poeticky. S renesanční hudbou a především s renesanční hostinou. Dámy v róbách a kavalíry lidé potkávali po celém objektu.

Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

Ideální slunečné počasí provázelo start letošní sezony hradech a zámcích. Výletníci putovali napříč krajem, rušno bylo od Frýdlantu, kde připravili renesanční hodování, až po zříceninu Frýdštejn či perlu Českého ráje Trosky. Hrad Lipý na Českolipsku lákal na prohlídky připomínající odstřel zámku.

„Po každé chodíme na otevírání sezony. Letos jsme si vybrali Frýdlant, protože nás zaujala nabídka na renesanční hodování," vysvětlil mladý pár u pokladny před zámkem. Stejně jako ostatní čekali před branou a obdivovali louku plnou rozkvetlých modrých ladoněk. O program byl velký zájem.

V zámecké kuchyni pod taktovkou Nadi Moučkové všichni vařili, pekli a návštěvníci spokojeně ochutnávali. Kdo měl chtěl, mohl si i recept na tehdejší pochoutky odnést. Zámkem zněla stará hudba. Co chvíli jste potkali nastrojené renesanční dámy a kavalíry, či malé princezny.

Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

„Akci se snažíme udělat co možná nejbarvitější. Děláme to všichni z lásky. Každý máme své civilní zaměstnání," poznamenal Mirek Dolanský, jehož lidé na hradě potkávali v bohatě zdobeném kostýmu.

Rybník, schodiště i tortura. Čtěte další novinky ZDE

Trochu méně radosti měli někteří návštěvníci na Troskách. Od letošní sezony je sem zákaz vstupu se psy. K nepopulárnímu opatření přistoupili po zkušenostech, kdy docházelo ke střetům mezi zvířaty, psi skákali na jiné návštěvníky. „Výjimku mají pouze psi vodící," uvedl nový kastelán Lubomír Martinek, junior.

Na Troskách mají nového kastelána, zakázal vstup psů ZDE

Bohatý program připravili na celou sezonu, nejen na prázdninové měsíce. „Kasteláni se svými kolegy vyšperkovali objekty, připravili si řadu krásných akcí, myslíme na rodiče s dětmi, tak doufám, že by letošní návštěvnost za všechny objekty pod naší správou mohla překročit milion lidí," řekl s úsměvem Miloš Kadlec, ředitel Národního památkovému ústavu na Sychrově, pod který spadá osm památek v kraji Libereckém, a po pěti ve východočeských krajích.