Parta původních organizátorů závodu natočila dokument Padesátka Jizerské padesátky, který zachycuje a uchovává cenné vzpomínky. Uvedou jej ve středu 14. prosince v 18 hodin v Klubu Na Rampě v rámci pořadu 50 x bílou stopou. Ten navazuje na navštěvovanou stejnojmennou výstavu v v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových.

„Uvedení snímku je výjimečné hlavně tím, že mnoho z pamětníků a členů organizačního týmu, kteří v záznamu vystupují, bude na místě přítomno. Účast přislíbili i někteří vítězové Jizerské padesátky," zve Jiří Kotland, jeden ze spoluautorů dokumentu.

Dokument mapuje první kroky zakladatelů a zážitky organizátorů závodu. „Když se v lednu 1968 postavilo v Bedřichově na start padesátikilometrového běhu 52 závodníků, těžko někoho z nich nebo z nemnoha pořadatelů tenkrát asi napadlo, že začínají psát první kapitolu nádherné historie," dodal Jiří Kotland.

Výstava k historii Jizerské padesátky, která je až do poloviny března k vidění v Jablonci, se rychle stala návštěvnickou atrakcí.

Díky nové lyžařské expozici v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových se mohou lidé ponořit do atmosféry prvních ročníků tohoto dnes už legendárního dálkového lyžařského běhu.

„Často přicházejí bývalí účastníci i pořadatelé závodu se svými dětmi nebo vnoučaty. Poznávají přátele na fotografiích, listují kronikami a výsledkovými listinami. Vzpomínky na začátky Jizerské padesátky a zahynulé kamarády horolezce jsou mnohdy velmi emotivní. Pro děti je nejvděčnější interaktivní část výstavy, kde mohou kukátky vhlédnout do minulosti, vyzkoušet si rozmary počasí nebo si zajezdit na běžkařském rotopedu," popsal Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstavu pořádá.

„Pro nás je velmi povzbuzující radost pamětníků z této výstavy. A těší nás, že se o historii zajímají i mladí běžkaři, kteří prošlapávání stop namísto rolby určitě nezažili," doplnil se Petr Vobořil.