Vytrvalý déšť a obleva zvedala od úterního rána toky na Českolipsku. Druhého stupně povodňové aktivity dosáhl odpoledne Bobří potok ve Stvolínkách, na Dobranovském potoce v Písečné u České Lípy a večer pak Panenský potok v Pertolticích pod Ralskem. Vyhlašuje se, když hladina dosáhne 160 centimetrů, což se stalo v úterý po 20. hodině. Řeka zhruba tři hodiny po půlnoci kulminovala na 166 centimetrech a už opadá.

Podle informací z Povodňového portálu Libereckého kraje je na prvním stupni také Bobří potok ve Stvolínkách a Dobranovský potok v České Lípě. První povodňový stupeň platí také na Frýdlantsku na Řasnici v Horní Řasnici a Krásném Lese a na Olešce v Dětřichově.

Zavřená byla kvůli záplavě silnice č. 26314 z Prysku do Kamenického Šenova a také silnice v Častolovicích směrem na Manušice. Oba úseky jsou již průjezdné.

Voda včera odpoledne zaplavila některé zahrady v Dolní Libchavě. Místní začali pytlovat. „Tady když prší více jak tři dny, tak je to zaplavené. Musím ale pochválit spolupráci s městskou policií a s hasiči. Odpoledne nám sem hasiči přivezli pytle, máme je tady kolem baráku, dost to pomůže, policisté se vždy ptají, zdali nepotřebujeme s něčím pomoct," konstatuje jeden z obyvatel Dolní Libchavy.

Stoupala také Ploučnice v Mimoni a ve Stráži pod Ralskem. „O situaci jsem se radil s hrázným. Zaktivovali jsme povodňovou komisi a nechali informaci o prvním stupni povodňové aktivity vyhlásit v místním rozhlase," uvedl starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík.

Čtěte také: Dívka bojuje o spásu „mamuta"

Zatopené byly i některé zahrady v Brništi, Velkém Grunově a v Pertolticích pod Ralskem. Starostové obcí společně situaci sledují. Starostu Brniště jsme potkali při kontrolách hladiny. „Objíždím to tady, zatím tu vodu pojmou louky kolem a nemělo by to být v žádném domě. Sledujeme počasí, ve stedu má dost pršet, tak uvidíme. Chvílemi to klesá a potom zase stoupá. Hasiči jsou v pohotovosti," podotkl včera brnišťský starosta Ivan Pastorek.

V Libereckém kraji přestalo většinou pršet už v úterý večer, za posledních 24 hodin spadlo do deseti milimetrů srážek, nejvíc v Jizerských horách. Přeháňky se ráno objevovaly jen na Českolipsku. Teploty se pohybují od minus jednoho do čtyř stupňů Celsia. Pro Liberecký kraj stále platí výstraha na povodňové ohrožení v souvislosti se silnými srážkami a táním sněhu a také na silný vítr, kterou meteorologové vydali v úterý.

V Pertolticích i ve Velkém Grunově na Českolipsku  hladina Panenského potoka stoupá. Zdroj: Deník/Vít Černý

„Nejvýraznější vzestupy předpokládáme v povodí Smědé, Mandavy, Lužické Nisy, Kamenice a Ploučnice, kde nelze vyloučit dosažení 3. stupně povodňové aktivity," uvedla na wbu Českého hydrometeorologického ústavu Petra Leipeltová.

Na únor poměrně teplo bude do čtvrtka, kdy se očekávají nejvyšší venkovní teploty. Rtuť teploměru vystoupá nad deset stupňů Celsia.

Při dalšímu vzestupu hladiny toku povodňová komise České Lípy obyvatelům v záplavovém území Dolní Libchavy, Písečné a Dobranova doporučuje:
- přemístit domácí zvířata mimo záplavové území nebo mimo dosah stoupající vody a zabezpečit je k přežití i mimo dobu vaší přítomnosti
- připravit si pytle s pískem a další vhodný materiál na utěsnění nízko položených dveří a oken
- přemístit vaše dopravní prostředky na bezpečné místo
- upevnit věci, které by mohla voda odnést
- uvědomit o nastalé situaci vaše sousedy

Čtěte také: Povodí Ohře zahájilo práce na zlepšení propustností koryta Šporky