Zbytečným masakrům stovek živočichů se v těchto dnech snaží zabránit ochránci přírody. Značkami a bariérami nebo náhradními průchody usilují o menší ztráty na životech užitečných žab. A motoristy žádají o ohleduplnost při průjezdu těchto úseků.

„Žáby, čolci a další opouštějí svá zimoviště a putují do jezírek a rybníků, aby se zde rozmnožovali a kladli vajíčka. Mnohdy jim ale v cestě brání vozovka, která ročně usmrtí tisíce, někdy i chráněných, druhů obojživelníků, při cestě tam nebo zpět," řekla Ivana Hancvenclová, pracovnice ze záchranné stanice Archa, která na Jablonecku a Liberecku zajišťuje bezpečný „přechod" těchto tvorů. Hned ve dvou lokalitách, v Kunraticích u rybníků a v Lukášově u pivovaru. „Bariéry zde stavíme proto, že v této době začínají obojživelníci táhnout na svá rozmnožiště," uvedla Hancvenclová. V Lukášově se navíc kvůli stavbě nové spojky mezi Libercem a Jabloncem navýšil počet projíždějících automobilů a místo se tak stalo kritickou lokalitou při migraci. Bez vybudovaných ohrádek by byly stovky žab vystaveny velkému riziku přejetí.

Bariéry fungují na principu pastí. „Bariéra je mobilní. Na místě pomáhají asi měsíc. Za fóliemi jsou zakopané pasti kyblíčky. Když na zábranu žabky narazí, snaží se jí obejít a spadnou do kbelíku," sděluje Hancvenclová. Sběr a přenášení žab pak probíhá minimálně dvakrát denně. Kromě bezpečného dopravení „pasažérů" evidují ochránci i počet a druhy živočichů. „Nejvíce tu bývá ropuch obecných, skokanů hnědých. Dále se tu vyskytují čolci horští a obecní. Počty každoročně kolísají, hodně to závisí i na uplynulé zimě," zdůraznila Hancvenclová.

Bariéra v Lukášově dosahuje délky přibližně 200 metrů a musí být minimálně půl metru vysoká. Fólie je dokonce částečně zahrabána do země, aby se obojživelníci nedokázali podhrabat a zamířit na rušnou silnici.

Poté, co žáby nakladou vajíčka, putují zpět, a proto se musí bariéra přesunout na druhou stranu vozovky. Centrum Archa se o zmírnění těžkých dopadů dopravy na populace žab stará již od roku 2008.

Český svaz ochránců přírody vytvořil dokonce kampaň „Akce žába", která má za cíl právě umožnit obojživelníkům bezpečné překonávání nebezpečných úseků. Zájemci více zjistí na webových stránkách svazu.