„Když jsme si v létě slíbili, že se tady v horském kostelíku vezmeme, nikdo netušil nic o termínu voleb," říká dnes už paní Monika Rytířová. Do Jablonce kvůli přípravám na sobotní svatbu přijeli už ve čtvrtek. Chtěli ale i volit. Vzali s sebou proto voličské průkazy.

Všichni ostatní svatebčané dorazili do Jablonce v sobotu, svou možnost vybrat poslance využili doma, ve Středočeském kraji a v Praze. „Snoubenci a svědkyně měli samozřejmě možnost jít volit v pátek, ale s kamarádkou jsme si řekly, když už, tak už," prozradila Lenka, která snoubencům na Jablonecku připravovala produkci.

Nevěsta proto od ní z domu vyrazila k volbám hodinu před svatbou v doprovodu družičky Alenky, jejího malého synka Patrika jako družby a svědkyní, už komplet připravena k oltáři. Přijeli k nejbližší volební místnosti v Základní škole 5. května.

„Měly jsme i se svědkyní jasno. Shodly jsme se, že volíme pravicově," poznamenala nevěsta. Svědkyně Irena Pacovská dodala, že ani nezauvažovala, že by si voličský průkaz nevyzvedla a nevolila. „Je to přece mé právo. Sice nejsem vůbec s výsledky spokojena, ale svůj hlas jsem odevzdala," řekla žena.

Díky takové návštěvě si volební komise v okrsku č. 6 zpříjemnila poslední hodinu voleb svačinkou. Svědkyně jim totiž přivezla plnou krabici se sladkou výslužkou.