Dlouhých jedenáct let museli bojovat o lanovku. Před čtyřmi lety svou válku vyhráli, když ocelová lana spojila tyrolské regiony Alpbachtal a Wildschönau. Díky vymodlené kabinové lanovce Achtergondel vyrostla nová lyžařská oblast Ski Juwel (lyžařský drahokam) se 145 kilometry sjezdových tratí a 47 lanovkami.

S TELNICÍ SE TO NEDÁ SROVNAT

Do této oblasti nedaleko hranic Rakouska s Německem, která se hned zařadila do top ten tyrolských středisek, se vydalo již i několik lyžařů ze severu Čech.

„Přestože má Telnice novou lanovku, s tím, co je v Alpbachu, se to nedá vůbec srovnat," usmál se Jiří Eminger, který tyrolské středisko navštívil minulou zimu. „Krásně upravené široké sjezdovky a hlavně málo lidí. Užil jsem si to tam a určitě se tam zase pojedu podívat," pochvaloval si.

Šéf místní turistické centrály Michael Mairhofer potvrdil, že do Alpbachu začalo po rozšíření střediska jezdit i výrazně více lyžařů z České republiky. „Lákáme je hlavně na volné tratě. V údolí Alpbachtal neexistují přeplněné sjezdovky, jedná se o klidné, útulné, rodinné středisko," sdělil.

Oblast Ski Juwel díky své nadmořské výšce garantuje jistotu sněhu od půlky prosince do Velikonoc.

„Návštěvníci se mohou těšit na pravou tyrolskou pohostinnost a dobrosrdečnost. Stejně tak slunečné vysokohorské údolí Wildschönau láká svým klidem," pochlubil se šéf turistické kanceláře.

Alpbachtal je ideální pro rodiny s dětmi. Najdeme zde dětské vleky, „koberce" a také zábavní dětský koutek. K dispozici je též velká dětská cvičná louka. Sjezdovky ve Wildschöneau jsou vhodné pro všechny, od začátečníků přes pohodové lyžaře vyhledávající široké sjezdovky pro carving až po profíky, kteří si libují v náročných sjezdech.

Skibusy v celém středisku a mezi Niederau a Auffachem jezdí zdarma.

„U nás najdete i oblasti s hlubokým sněhem pro milovníky freeride jízdy. Příznivci snowboardingu jistě ocení snowpark s mnoha překážkami a U-rampou. Okolí Alpbachtalu a Wildchönau je vhodné také pro běžecké lyžování, zajímavostí je noční běžkaření," uvedl Michael Mairhofer.

DLOUHÉ SJEZDOVKY

Největší množství požitků ale skrývá 4 kilometry dlouhá „rodinná sjezdovka Ineralpbach", která je nejdelší v celé oblasti. Nabídka aprés-ski je v lyžařském středisku Ski Juwel velmi bohatá. Zábavu si můžete užít při bruslení, skikitingu nebo při jízdě na saních tažených koňmi.

Děti vám ve středisku pobaví kamarádský a veselý maskot oslík Juppi.