Na úvod prezident pochválil délku vládnoucího období místního starosty. „Když si někoho občané zvolí již potřetí, musí to být genius,“ pronesl prezident Miloš Zeman o starostovi Janu Svitákovi, který je starostou Prysku od roku 2002, kdy mu bylo teprve osmadvacet let.

Poklonu vysekl prezident i celé vesnici. „Slyšel jsem, že to druhé celostátní místo celostátní bylo největším úspěchem vesnice Libereckého kraje za celou jeho historii, za což mohou všichni občané a zejména členové aktivních spolků. Já sám jsem člen svazu zahrádkářů, můj záhonek je velký dvakrát tři metry, pěstované plodiny jsou šnitlík, oregano a popínavé růže, které mi každé tři roky vymrznou a já je musím přesazovat,“ pobavil přítomné Miloš Zeman.

Prezident také zavtipkoval, že vesnici projel celou a kromě titulu Vesnice roku by si mohla připsat titul nejdelší obec roku. Na setkání s hlavou státu dorazilo do areálu místního hasičské nádrže zhruba tři sta lidí z Prysku, ale i blízkého okolí. Mezi přítomnými, kteří přišli s prezidentem debatovat, se objevil také člověk, který tvrdil, že Miloše Zemana vezl před lety svým autem do Krkonoš, nebo žena, která vzkazovala pozdravy od Zemanova bratrance z Kalifornie.

Prezident České republiky, Miloš Zeman s manželkou Ivanou, zavítal na třídenní návštěvu Libereckého kraje. Na snímku návštěva obce Prysk dne 9. května.Zdroj: Deník / Zbranek Petr

V dotazech došlo i na aktuální politickou situaci, když jeden z občanů popřál Zemanovi silné nervy v boji s koalicí a premiérem Bohuslavem Sobotkou. „S nikým nebojuji, nikoho neodvolávám, ale nemám rád, když lidé odvolají sami sebe tím, že podají demisi, a pak to slovo nedodrží, nepokládám to zkrátka za sportovní,“ podotkl Miloš Zeman.

Proti postupu prezidenta při návrhu na odvolání ministra financí Babiše protestovala v Prysku skupinka lidí, která přišla s transparenty „Nevítáme“ a „Prezident není zodpovědný za to, co říká.“


„Přijeli jsme z Kytlic, sledujeme politické dění a není nám to lhostejné. Nedělali jsme větší akci, protože se bude konat zítra na Václavském náměstí v Praze, kam se také chystáme. Na prezidentovi mně nejvíce vadí to, že demoralizuje společnost. Solidarita je sprosté slovo a jeho vtip, že koaliční smlouva je nadřazená ústavě, mi přijde naprosto zcestný. Prezident by přeci měl být vzorem ke ctění a dodržování ústavy a ústavního řádu,“ uvedla žena držící transparent.

Prezident České republiky, Miloš Zeman s manželkou Ivanou, zavítal na třídenní návštěvu Libereckého kraje. Na snímku návštěva obce Prysk dne 9. května.Zdroj: Deník / Zbranek Petr


Po debatě se prezident podepsal do pamětní knihy, přičemž neopomenul pronést svůj klasický vtip o tom, že pero vrací a nekrade. Poté dostal od starosty Prysku historickou láhev Prysku s bylinným likérem a dřevořezbu od pana Jelínka přímo z Prysku.