Švédský závod psích spřežení Vildmarkspacet vede rozlehlou krajinou, start i cíl je v malé obci Nornäs. Na trať o délce 120 kilometrů se s Janou Henychovou vydává i rodák z Liberecka Zdeněk Paclt.

„Pojedeme sto dvacet kilometrů. Závod probíhá tak, že v pátek od devíti hodin ráno začíná volný start. V první části poběžíme sedmdesát kilometrů, doběhneme do check pointu a tam budeme odpočívat čtyři hodiny. Pak vyjedeme na zbylých padesát kilometrů. V cíli bychom mohli být kolem půlnoci toho dne," popsala Henychová.

Při přestávce v check pointu se musheři starají zejména o psy, ti jsou na prvním místě, musheři až na druhém. Připraví jim pelíšky vycpané slámou, psy se následně nakrmí, promasírují se jim packy a všichni psi musí projít veterinární kontrolou. Teprve potom si mohou sami musheři odpočinout.

Dnes s Janou Henychovou startuje i druhým tým pod vedením Zdeňka Paclta. Ten má ve svém spřežení psy svoje i půjčené od Jany. Na start tak dohromady nastoupí dva týmy po dvanácti psech.

Zdeněk Paclt stejně jako Henychová na severu Evropy trénuje. Podmínky ve Švédsku se s těmi českými nedají srovnat. „Přijeli jsme sem trénovat a jezdíme nějaké ty menší, tréninkové závody. Oproti Jizerkám jsou tu skvělé podmínky. Jednak u nás poslední tři roky nebyl sníh a navíc lyžaři nebývají ke psům moc vstřícní," řekl Paclt, který se závodům se psím spřežení věnuje přibližně šest let a doma má osm psů.

Tým Jany pod označením A vyráží jako první. Vůbec ale není jisté, že se pořadí cestou nezmění. „Zdeněk má v týmu spolehlivé psy. Já jsem si nechala ty, které chci mít pod dohledem. Uvidíme, jak nám to dopadne," dodala Henychová.

Cílem musherů v tomto závodě není nejlepší umístění, ale především si vyzkoušet dovednosti v lehkém tlaku. Psi navíc jistě ocení, že běží po nových, neprozkoumaných tratích.