V provozu byla o tomto víkendu zatím jen lanová dráha Špičák I. A přestože parkoviště bylo zaplněné téměř do posledního místa, tvořily se u lanovky jen minimální fronty. Stejně to vypadalo i u pokladen.

V sobotu lyžovalo asi 500 lidí, včera dvojnásobek. „Na začátek sezony to byla hezká návštěva a vydařilo se i počasí. Po oba dny bylo slunečno," uvedl za areál Pavel Bažant. Středisko bude v dalších dnech uzavřené, v provozu bude opět o víkendu. To už by chtěli spustit i další místa.

Na svahu červené sjezdovky se proháněli začátečníci i pokročilí, lyžaři i snowboardisté, osamělí jezdci či rodiny s dětmi. Krásné počasí přilákalo také rodinu s desetiletým Ondrou, který si sjezdovku pochvaloval: „V zimě sem jezdíme skoro každý víkend."

Jak se vám lyžovalo?Zdroj: Deník/ Petr Zbranek

Sněžná děla na Slalomáku byla nastavena na plný výkon. Lyžaři tedy budou moci postupně brázdit sjezdovky celého areálu. Pokud to podmínky dovolí.
Do upravených stop vyjeli také v Jizerských horách běžkaři. První upravili už minulý týden pětikilometrový okruh v Bedřichově.

V lyžařských areálech Skiarény Jizerky, které provozuje SKI Bižu, se vleky zastavily 29. března na o Velikonočním pondělí. Znovu se začalo lyžovat (zatím jen na Tanvaldském Špičáku) tento víkend, 3. prosince. Tedy jen 8 měsíců přestávka na opravy, úpravy a novinky. Například zmodernizování pokladních míst, na všech parkovištích je místo pro 1300 aut, na Severáku přibylo pódium se zázemím. Inovováním prošel i systém zasněžování sjezdovek.

K závodnímu okruhu v pátek ještě projeli s rolbou další 4 kilometry – trasa loňské J50 a upravili malý okruh Bílé buky skútrem. „Na některých úsecích stále probíhá těžba dřeva, proto je možné se na lesních cestách setkat s lidmi a technikou. Stále také trvá lovecká sezóna," upozorňují lidé z Jizerské o.p.s., která se trasy Jizerskohorské magistrály stará. Plné parkoviště tak bylo nejen pod Špičákem a na Bedřichově, ale také na Jizerce.

Na Severáku bude sjezdovka pro veřejnost otevřena až od nadcházejícího víkendu, ale přesto vlek pod lesem jezdil. O tomto víkendu zde probíhalo školení instruktorů.
Pátečním večerním lyžování jako úplně první začali v Rejdicích v Kořenově. O víkendu jezdila lanovka a lyžovat se dalo na kilometrové sjezdovce. Radost udělali i snowboardistům. V sobotu dopoledne začali usazovat první snowboardové překážky, dlouhou bedýnku a dlouhou trubku v řadě.

I v Rejdicích jsou s návštěvností spokojení. „Každý den jsme měli stovky lidí," uvedla za areál Monika Martínková. Také Rejdice přeruší na pracovní dny provoz a středisko se znovu otevře v pátek na večerní lyžování.

Ne všem první lyžování přineslo jen radost. Na sjezdovce na Tanvaldském Špičáku se podle Mašína zranilo asi pět lidí, několik dalších výjezdů měla horská služba i kvůli běžkařům. „Nebylo to ale nic dramatického, odpovídalo to návštěvnosti hor," uvedl náčelník. Zranění měli podle něj zlomeniny rukou, nohou, poraněné vazy v kolenech. „Bylo tam i jedno vyčerpání," dodal náčelník Mašín.

NOVINKA na Tanvaldském Špičáku: Desetihodinový skipas, platný celou sezónu. Lyžař ho může čerpat po 30 minutových blocích, dle vlastní potřeby. Zavedli i elektronický předprodej skipasů.

Minimálně dvě sjezdovky spustí už příští víkend Sportovní areál Ještěd. Jezdit by se mělo na Skalce, Pod lany a také na Bucharce. „Rád bych, aby určitě v okolí Černého vrchu jezdilo všechno, co jde," slibuje ředitel areálu Jan Svatoš. Záležet podle něj bude hlavně na počasí.

To zatím přálo k zasněžování technickým sněhem. „Jedeme na plné obrátky, v tuto chvíli máme zasněženo zhruba 1,5 kilometrů. Vrstva sněhu je 50 centimetrů," popsal včera dopoledne.
Inverze ale způsobila, že zatímco v Liberci v noci poklesla místy teplota až na mínus osm stupňů Celsia. „Na vrcholu Ještědu jsme naměřili o čtyři, pět stupňů méně," vysvětlil.

Nedočkavé lyžaře ale zatím na svah nepustili. „Vyhodnotili jsme, že by to bylo předčasné. Raději chceme vše pořádně připravit na příští víkend tak, jak jsme slibovali," řekl.
Na Ještědu si tak zatím užívaly jen děti. Technický sníh přilákal nedočkavce na bobech.

Před spuštěním vleků budou moct dovádět v celém areálu. A o víkendu už také s lyžemi na dětském vleku na Bucharce.

Petr Zbranek a Denisa Albaniová s využitím čtk