Zatímco před pár lety to byl náročný úkol, dnes je pracovních nabídek dostatek. Uchazeči si tak mohou vybírat podle svých preferencí. A naopak, dobře udělaly firmy, které poptávaly brigádníky už pár měsíců dopředu. Měly tak dostatek času na výběr. Největším problémem je častá neochota brigádníků vložit do práce více úsilí. „Existuje hodně lidí, kteří se práce nebojí, ale není jich dostatek," řekl jednatel personální agentury Vít Krčmář.

Vězeňská služba ve Stráži pod Ralskem má od loňského roku čtyři úly. O včely se stará celkem 12 vězňů v rámci vzdělávání.
Náprava včelami. Vězni pečují o úly a stáčeli svoji první medovou úrodu

Na Českolipsku patří mezi nejčastější nabídky brigád práce v obchodním řetězci nebo v místních fabrikách. Více brigádníků se uplatní i v Máchově kraji, kde je turistická sezóna v plném proudu. Na Českolipsku se mzda brigádníků pohybuje v rozmezí 70-150 korun za hodinu. „Brigáda v jedné z místních fabrik se mi moc nelíbila, ale sehnala jsem ji snadno a za dobré peníze," řekla studentka Markéta Cháberová. Právě na podobných pozicích mají studenti v létě velkou šanci na uplatnění. „V období prázdnin nabídku brigád zintenzivňujeme," uvedla mluvčí řetězce Albert Barbora Vanko.

Brigádníky shání na doplňování a kontrolu kvality zboží, k práci na pokladně nebo za obslužnými pulty. Zaměstnavatelé požadují flexibilitu, spolehlivost a v potravinářských oborech i zdravotní průkaz. Velká nabídka brigád umožňuje uchazečům hledat pracovní místa, kde by kromě finančního ohodnocení získali i zkušenosti. Pozornost obsahu práce věnují především studenti vysokých a odborných škol, kteří brigády využívají ke „zlepšování" svých životopisů. „Hledal jsem něco v oboru, tábory nebo školy v přírodě," popisuje svůj výběr Adam Radoňský, student učitelství.

Firmy shánějí i studenty s dobrou znalostí cizího jazyka. Student David Nováček našel brigádu jako vedoucí na táboře pro anglicky mluvící děti. Přijímací proces pro něj nebyl složitý. „Zrovna jim chyběli lidé, stačilo jen poslat životopis a popovídat si s nimi po telefonu," řekl Nováček