Vypadá jako středověký hrad, který od severu stráží město, jehož německé jméno Reichenberg údajně vycházelo z názvu Bohatá hora. Ve skutečnosti byl ale kamenný hrádek s kamennou vstupní bránou, vodním příkopem, mostem a střílnami vystavěn až na úsvitu 20. století, v roce 1901. Liberecká výšina. Tento název ale nese až od roku 1945.Objekt nechal vystavět textilní magnát, nemilosrdný průmyslník, ale rovněž osvícený mecenáš Heinrich Liebieg. Na počest tehdejšího panovníka nesla replika hrádku název Hohenhabsburg.

„Jméno panovnického rodu Habsburků však bylo po rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku samostatného Československa nepřijatelné. Byl tu ještě pokus o přejmenování na Hohenhabsberg, ani to však neprošlo, a tak se nakonec přejmenovala na Liebigwarte," připomněla Jiřina Tallerová z Liberecké vlastivědy.

Od svého otevření sloužila výletníkům jako stylová lovecká restaurace. Věž umožňovala pěkné výhledy na město, okolní horské stráně a údolí Harcovského potoka, a to jak ze „zimní" zasklené vyhlídky, tak o patro výš z „letního" otevřeného výhledu. V době zahájení provozu byly totiž okolní stráně holé a vzrostlé stromy nebránily ve výhledu. A tak by tomu mělo být i v blízké budoucnosti.

Vzorem byl Norimberk

Záměrem barona Liebiega bylo vytvořit iluzi středověkého hradu, jehož předlohou byla skutečná středověká stavba nedaleko německého Norimberku. Projekt proto svěřil norimberskému architektovi Josefu Schmitzovi, staviteli Dómu v Norimberku. „Ten, aby docílil co nejvěrnějšího napodobení starobylosti, využil použitý stavební materiál. Ze zbouraných středověkých objektů v Norimberku nechal dopravit zdivo, z vnějších stran kamenů se záměrně neodstraňoval mech. Historické stáří objektu dokreslovaly zčernalé střešní tašky, pocházející ze středověkého norimberského domu určeného k demolici, a také hrubá omítka, leckde opadávající, jakoby věkem zvětralá," popisuje historii na základě dobové dokumentace současný investor, družstvo PLP Invest.

Bez EU by spadla

Právě ten se nyní pustil do rozsáhlé rekonstrukce, která stavbě vrátí její někdejší slávu. Není bez zajímavosti, že penězi na rozsáhlou opravu, odhadovanou na více než 60 milionů, přispěla z větší části 38 miliony Evropská unie.

Nový vlastník, který objekt získal před šesti lety v dražbě, chce stavbě vrátit co nejvíce z její původní podoby. A to i přesto, že čas a necitlivé rekonstrukce daly historickému objektu co zabrat.

„Zejména poslední úpravy v sedmdesátých letech znamenaly pro objekt velkou ztrátu architektonické hodnoty. Cílem je obnovit původní charakter romantického výletního sídla a restaurační a ubytovací kapacity objektu. Základní myšlenkou je návrat k původnímu řešení stavby se sedlovou střechou," popisuje investor.

Výhled z Liberecké výšiny.

Jak v tisku uvedl předseda družstva PLP Invest Petr Patrman, obnovit by se měl i vodní příkop s padacím mostem, jako zajímavá atrakce pro turisty.

Nyní se dokončují vnitřní stavební práce, aby se tu posléze obnovil někdejší interiér. Znovu tu bude restaurace, pokoje pro hosty, ale nově i wellness centrum a parní procedury včetně masáží. V rámci dotačních podmínek se má rekonstrukce dokončit příští rok. Podle investora by i přes neplánované opoždění stavby měla Výšina otevřít už letos na podzim.

Stručná historie sto let staré Liebiegovy Liberecké výšiny

Liberecká výšina dominuje Liberci od roku 1901. Otevřena byla 1. září a její výstavba trvala pouhý rok. Jako mnoho jiných libereckých dominant i tuto nechal vystavě textilní magnát Heinrich Liebig. Návrhem byl pověřen architekt Josef Smitz. Návštěvníci zde našli nejen výletní restauraci, ale i možnost dalekých výhledů. Po Liebigově smrti byl celý objekt převeden do vlastnictví města a o jeho správu se staral liberecký horský spolek.

Na stavbu, která připomíná středověký hrad, použil stavitel kamenné kvádry ze zbořených domů v Norimberku.

Postupem času však stavba chátrala. V letech 1960-69 prošla přestavbou v režii tehdejšího Stavokombinátu, při které bylo zničeno jak hrázdění, tak i některé cenné detaily. V 80. letech byla stavba kvůli špatnému technickému stavu uzavřena.

Podle informací, dostupných na internetu, získala v 90. letech objekt Liberecké výšiny do pronájmu za symbolickou korunu ročně společnost Euro Gastroservis. Situace s chátrající stavbou se tím ale nezlepšila, a tak vypsal liberecký magistrát nové výběrové řízení.

„Minimální prodejní cena byla stanovena na úrovni 2,5 milionů korun. Vítězem řízení se stala jablonecká firma Dorint, s.r.o. s nabídkou 4,1 milionů korun. V roce 2007 získala stavební povolení na zavedení inženýrských sítí, generální oprava však byla z důvodu značné finanční náročnosti odkládána," píše se tam. Naštěstí se majiteli v roce 2010 podařilo na rekonstrukci získat dotaci z EU ve výši 38 mil. Kč. Podle dostupných informací by stavba v souladu s poskytnutím dotace měla být dokončena nejpozději do roku 2013.