Celníci jen v Libereckém kraji již stihli rozdat pokuty za více než třicet tisíc korun v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb (EET).

„Nejčastějším prohřeškem bylo, že poplatník vůbec nevystavil účtenku, nebo vystavil účtenku, ale neodeslal datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně, případně nebyly na účtence uvedeny povinné údaje," řekl pro ČTK mluvčí celního úřadu v Libereckém kraji Martin Stočes.

Byla z toho sláva, když hned 1. března ministr financí Andrej Babiš vyrazil do Harrachova a Rokytnice, aby se mimo jiné podíval do obchodů, jak funguje elektronická evidence tržeb v obchodech.

Koupil si čepici a při té příležitosti zkontroloval i účtenku. Pro majitele obchodu Davida Čermáka znamenala EET stejně jako pro ostatní podnikatele určité výdaje: „Znamenalo to samozřejmě nutnou instalaci EET pokladen do všech prodejen. Na elektronickou evidenci jsme se připravili již v listopadu, neboť vlastníme i penzion." Čermák dodává, že náklady na jednu prodejnu se pohybovaly ve výši šest až deset tisíc. Podle něj ale EET nijak nezkomplikuje prodej.